Nieuws/Financieel
1798688
Financieel

Kleine plussen op Europese beurzen

Amsterdam - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond vrijdagmiddag licht in de plus. Ook de andere graadmeters in Europa toonden bescheiden winsten. Beleggers deden het rustig aan en keken met een schuin oog naar de Verenigde Staten, waar volgens kenners opnieuw sprake is van onrust in de kringen rond president Donald Trump.

De AEX stond omstreeks 15.45 uur 0,7 procent hoger op 537,08 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 813,82 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de koersen tot 0,6 procent omhoog. De financiële markten verwerken onder meer berichten van Amerikaanse media dat president Donald Trump zijn nationale veiligheidsadviseur zou willen ontslaan.

AEX-fonds Altice ging in de ochtendhandel nog flink omhoog, maar de koers van het kabel- en telecomconcern zakte later in de min. Halverwege de middag noteerde het aandeel vervolgens weer een plus van 2,1 procent. Volgens analisten van Credit Suisse is Altice nog niet uit de hoek waar de klappen vallen. De onderneming zette afgelopen jaar een iets lagere omzet in de boeken.

Philips

Grootse stijger in de hoofdindex was evenwel zorgtechnologiebedrijf Philips dat 2,3 procent won. AkzoNobel hoorde juist bij de grotere verliezers, met een min van 0,8 procent. Het Duitse chemieconcern Lanxess zou zich hebben teruggetrokken uit een consortium dat een poging zou willen doen om de speciaalchemietak van Akzo in te lijven.

Bij de kleinere fondsen daalde Takeaway.com circa 4 procent. Investeerder Prime Ventures deed met korting een belang van 5,6 procent in de maaltijdbezorger van de hand. Wetenschappelijk uitgever Brill steeg verder 9 procent na bekendmaking van jaarcijfers en de aankondiging van een extra dividend.

NEX Group

Elders in Europa was er onder meer aandacht voor NEX Group. Het Britse fintechbedrijf werd in Londen bijna een derde meer waard, omdat het Amerikaanse CME Group NEX wil kopen. Siemens (plus 1 procent) bracht gezondheidstechnologietak Healthineers vrijdag naar de beurs in Frankfurt. Het nieuwe aandeel steeg bijna 9 procent boven de introductieprijs van 28 euro.

De euro was 1,2290 dollar waard, tegen 1,2300 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 61,30 dollar en Brentolie werd een fractie duurder op 65,14 dollar per vat.