Nieuws/Financieel
1798711
Financieel

VEB: Oprichter handelshuis B&S wil de hoofdprijs

In zijn analyse over beursnieuweling B&S prijst de VEB onder meer de concurrentiekracht in voedselbevoorrading en de groeidoelstellingen. Wel vindt de beleggersvereniging de prijs die oprichter Willem Blijdorp voor zijn aandelenpakket verlangt, aan de hoge kant.

DFT

Concurrentievoordeel

Het coördineren van de voedselbevoorrading op bijzondere plekken als fabrieken, mijnen, cruiseschepen, vliegtuigmaatschappijen en militaire bases genereert bijna 30% van de omzet. De VEB stelt dat B&S in dit segment wel eens een zodanig belangrijke schakel in de keten tussen producent en eindgebruiker kan zijn, dat klanten niet snel zullen overstappen naar een concurrent.

Over de doorverkoop van (onder meer) restpartijen aan retailers en voordeelketens als Action en Kruidvat, goed voor bijna twee derde van de omzet, is de VEB minder positief. „Dit is een activiteit met lage marges en dus alleen aantrekkelijk bij hoge volumes.”

De groeidoelstellingen verdienen volgens de VEB wel een pluim. B&S mikt op een omzetgroei op “middellange termijn” van 10 en 12% per jaar en op een winstgroei van 10 tot 15% per jaar.

Achterblijvende bijdrage uit overnames

Een derde van de omzetgroei was de afgelopen jaren te danken aan overnames. De winstbijdrage was geringer, doordat B&S niet 100% van de nieuwe bedrijven koopt. De VEB betreurt dit, doordat een deel van de winst daarom moet worden toegerekend aan minderheidsaandeelhouders.

Hoge Waardering

Hoewel concurrerende ketens zoals het Britse Dixons, het Franse Fnac en het Italiaanse Unieuro zich niet louter richten op elektronicawinkels op vliegvelden, valt het de VEB wel op dat hun waarderingen extreem veel lager liggen dan het prijskaartje dat B&S krijgt opgeplakt. Op het Damrak schuurt de groothandelstak van Sligro volgens de vereniging het dichtst tegen de activiteiten van B&S aan.

De VEB stelt dat de torenhoge waardering van de aandelen alleen overeind te houden is als het management de groeibeloftes daadwerkelijk weet in te lossen.

Over de financiële positie is de VEB wel te spreken. Daarentegen heeft ze kritiek op het feit dat oprichter Willem Blijdorp en topman Bert Meulman na de beursgang nog altijd veel macht hebben. Niet alleen omdat ze met 50,8% respectievelijk 15,9% twee derde van de aandelen houdt, maar ook omdat de raad van commissarissen niet onafhankelijk kan opereren.