Nieuws/Financieel
1800997
Financieel

Delta gecommitteerd aan Schiphol

Schiphol is de grootste basis in Europa voor Delta.

Schiphol is de grootste basis in Europa voor Delta.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta wil blijven groeien op Schiphol, haar grootste Europese basis.

Schiphol is de grootste basis in Europa voor Delta.

Schiphol is de grootste basis in Europa voor Delta.

Dat zegt directeur Europa Corneel Koster van Delta in gesprek met deze krant. Vanuit Amsterdam vertrekken dagelijks 38 vluchten naar de Verenigde Staten, samen met partner KLM.

„De routes vanaf Schiphol en Parijs vormen de ruggegraat van onze trans-Atlantische samenwerking”, zegt Koster. „Hoewel slots op Schiphol niet makkelijk te krijgen zijn, voegen we nu toch weer twee bestemmingen toe. KLM is namens ons in gesprek met de Nederlandse autoriteiten over de slotproblematiek.”

Vorig jaar werd de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij aandeelhouder van Air France KLM, nadat het een paar jaar eerder al een belang in Virgin Atlantic had verworven. Deze opereert vanaf Londen.

Hierdoor zou de gewenste groei van Delta ook van Amsterdam naar Parijs of Londen kunnen verschuiven. „Ook daar willen we verder groeien. Door het slot op Schiphol is dat wellicht niet zo snel als we zouden willen”, zegt Koster, die zijn carrière bij KLM startte.

De concurrentie neemt toe door de opmars van de prijsvechters op deze routes, zoals Level, een dochter van het Britse IAG. Norwegian is een offensief vanaf Parijs gestart.

„De vraag is nog altijd enorm op de route Europa-VS”, zegt Koster. „Daarbij is het wat de klant wil. Deze kan bij ons ook tegen een laag tarief de oceaan over.”

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe trans-Atlantische joint-venture, waar Virgin onderdeel van wordt. De verwachting is dat deze begin volgend jaar in werking treedt. „Het is nog niet duidelijk wat we eventueel moeten afstaan in verband met toestemming van de mededingingsautoriteiten. Ons verhaal is dat dit de consument meer keuze biedt”, zegt Dwight James van Delta Nederland.