Nieuws/Financieel
1804834076
Financieel

’Google sluisde €128 miljard weg via Nederland naar Bermuda’

Google heeft in acht jaar tijd €128 miljard via een Nederlandse dochteronderneming naar belastingparadijs Bermuda gesluisd.

Daarover betaalde het techbedrijf in Nederland ruim 25 miljoen euro belasting, schrijft de NOS op basis van het laatst gepubliceerde jaarverslag van dat Nederlandse dochterbedrijf.

Google zegt dat het geld inmiddels naar de Verenigde Staten is teruggebracht. Onduidelijk is hoeveel belasting het bedrijf daarvoor betaald heeft. Belastingontwijking is niet illegaal, maar de afgelopen jaren is de druk op multinationals om er mee te stoppen wel steeds groter geworden.

Belastingconstructie

De belastingconstructie, die inmiddels gestopt is, draaide om het betalen van vergoedingen voor het intellectueel eigendom van Google. Die royalties kwamen via dochterbedrijven in Ierland en Singapore in Nederland terecht en de Nederlandse dochter stuurde het geld door naar Bermuda waar geen belasting wordt geheven.

Mogelijk gaat het om een groter bedrag dan 128 miljard, want de constructie bestond sinds 2004. Bij de Kamer van Koophandel zijn echter alleen jaarverslagen vanaf 2012 te vinden.