Nieuws/Financieel
1805064605
Financieel

Consumentenprijzen lopen minder hard op

Den Haag - De stijging van de consumentenprijzen was in februari op jaarbasis lager dan in januari. Dat komt vooral door de prijsontwikkeling van de benzine en andere brandstoffen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijs voor goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies steeg afgelopen maand met 1,6 procent, waar dat in januari nog 1,8 procent was. Het CBS benadrukt dat de consumentenprijsindex (CPI) een belangrijke indicator is voor het verschijnsel inflatie, maar niet hetzelfde. Inflatie is breder omdat daarin ook prijzen van bijvoorbeeld koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen.

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In februari waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,3 procent duurder dan een jaar eerder. In januari was dat nog 1,7 procent. In de eurozone was de prijsstijging in februari 1,2 procent.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo