Nieuws/Financieel
1805670179
Financieel

’Lagarde negeerde bezwaren Nederland en Duitsland’

FRANKFURT (AFN) - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft bezwaren van Nederland en Duitsland terzijde geschoven door „geen limiet” te stellen aan de inspanningen om de eurozone door de coronacrisis heen te slepen.

Dat meldt persbureau Reuters op gezag van ingewijden.

De ECB kondigde woensdagavond laat een extra opkoopprogramma van obligaties aan ter waarde van 750 miljoen euro. In haar toelichting leek Lagarde erop te zinspelen dat beperkingen die de centrale bank zichzelf bij eerdere steunoperaties wel oplegde, ditmaal niet gelden.

Dat kan worden uitgelegd als een vrijbrief voor de ECB om ongelimiteerd staatspapier op te kopen van zwaar door de coronacrisis getroffen landen, zoals Italië. Dat land kampt al met een enorme staatsschuld en staat al jaren onder druk om de overheidsfinanciën beter op orde te brengen.

Nederland en Duitsland dringen binnen het ECB-bestuur al langer aan op terughoudendheid bij het opkopen van staatspapier, omdat landen daardoor minder druk kunnen gaan voelen om hervormingen door te voeren. Een ongelimiteerd opkoopprogramma zou beide landen dan ook een brug te ver zijn geweest, hoewel ook zij voor stevig ingrijpen waren.