Nieuws/Financieel
1808476
Financieel

Gokkers mist in bij herschikking AEX

Speculanten die dachten te profiteren van de opname van Philips Lighting en ASR in de AEX-index, kwamen bedrogen uit. „Even makkelijk geld verdienen blijkt toch niet zo makkelijk”, aldus analist Corné van Zeijl (Actiam).

Maandag namen Philips Lighting en ASR Nederland de plaatsen in van Boskalis en SBM Offshore in de Amsterdamse hoofdindex. Indextrackers, beleggingsfondsen die de AEX zo nauwkeurig mogelijk nabootsen, voerden deze veranderingen vrijdagmiddag in de slotveiling door.

Faliekant verkeerd

Een aantal beleggers gokte erop dat Philips Lighting en ASR Nederland hiervan flink zouden profiteren. Maar dit pakte faliekant verkeerd uit. De producent van verlichting schoot vrijdag bij het slot met 1,4% omlaag en de verzekeraar ging zelfs 2,7% onderuit.

Indextrackers moeten het nieuwe mandje met aandelen AEX hebben. Speculanten dachten daarvan te profiteren. Maar het aanbod dat zij in de markt brachten was zo groot, dat dit tot prijsdruk neerwaarts leidde. Volgens Wim Zwanenburg (Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer) werden speculanten totaal verrast.

„Dit laat opnieuw zien dat inspelen op een opname in de AEX-index niet meer loont”, aldus analist Jauke de Jong van AFS Group.

’Beleggen is soms complex’

,,Heerlijk, het bewijs dat beleggen soms complex is”, meent Van Zeijl. „Aanbieders moesten vrijdag vlak voor beursslot reageren, maar wisten van elkaar niet wat ze deden.” Ze waren gewaarschuwd: in 2016 - vorig jaar wijzigde de index niet - verloren ABN Amro en SBM Offshore voorafgaande aan hun promotie naar de AEX ook fors terrein.