Nieuws/Financieel
1808745
Financieel

Plofkip-alternatief krijgt zetje

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

Den Haag - Initiatieven zoals ‘de kip van morgen’, als beter alternatief voor de plofkip in supermarkten, krijgen wettelijke speelruimte. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) dient hiertoe een wetsvoorstel in.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

Tot nu toe konden dergelijke afspraken tussen ondernemers om betere producten op de markt te krijgen, gedwarsboomd worden door mededingingsregels. Onder het vorige kabinet begon minister Kamp daarom al met het schrijven van een wetsvoorstel om die drempels uit de weg te werken, zijn opvolger Keijzer dient die nu in. Duurzame producten kunnen daardoor een wettelijke status krijgen, als de verantwoordelijke bewindspersoon beoordeelt dat hiervoor voldoende draagvlak is onder betrokken ondernemers.

Keijzer: „Bij het op de markt brengen van duurzamere energie of diervriendelijker geproduceerd vlees, is samenwerken vaak noodzakelijk voor succes. Breed gedragen initiatieven voor duurzamere producten of diensten kunnen vastgelegd worden in aparte wettelijke regelingen.”

Waarborgen

De staatssecretaris wijst erop dat er diverse waarborgen zijn om ervoor te zorgen dat de initiatieven ook echt leiden tot duurzamer producten. Zo moeten tegenstanders van het plan aantoonbaar zijn gehoord. En voor- en nadelen voor consumenten moeten goed in kaart zijn gebracht. De bewindspersoon wint hierover dan ook onafhankelijk advies in, voordat wordt besloten om een initiatief een wettelijke status te geven.