Financieel/Geld
1809903
Geld

Bouwers gaan werven onder Libelle-lezeressen

Die helm past ons allemaal.

Die helm past ons allemaal.

Amsterdam - Werkgevers in de bouw zijn zo naarstig op zoek naar personeel, dat ze hun zoekterrein uitbreiden naar een wel heel opvallende plaats: de Libelle Zomerweek in Almere. De tienduizenden moeders die daar komen, moeten ertoe worden aangezet dat ze hun kinderen naar een timmer- of metselopleiding sturen.

Die helm past ons allemaal.

Die helm past ons allemaal.

„Moeders hebben de meeste invloed op de studiekeuze van hun kind”, zegt Anne de Jonge in het ledenblad van Bouwend Nederland. De Jonge is adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij de brancheorganisatie.

Boterham

„Wij moeten ze vertellen dat de bouw een veilige plek is en dat je er een goede boterham kunt verdienen. Als moeders een positief beeld hebben van de mogelijkheden in de bouw en infra, kiezen hopelijk meer jonge mensen voor een studie en carrière in onze sector.”

De bouwbranche kampt namelijk met een schreeuwend tekort aan personeel. De komende jaren moeten er honderdduizenden woningen worden bijgebouwd, maar er zijn te weinig mensen om dat te doen. In de crisis ontslagen bouwers komen niet meer terug naar de sector, en in de magere jaren is er te weinig geschoold en zijn zelfs hele opleidingen gesloten. Het gevolg daar weer van is dat de woningmarkt piepend en krakend tot stilstand is gekomen. Vooral starters krijgen in de steden geen voet meer tussen de deur.

VT-Wonen

Bouwend Nederland wil ’de mooiste kanten’ van de sector laten zien. Daarom wordt er een tiny house als stand gebruikt. „Van binnen stylen we die helemaal in de look van vandaag. VT-Wonen-achtige sferen met inspiratie voor interieur en tuin.” Vriendinnengroepen kunnen daar weer polaroidfoto’s maken. „We willen dat de polaroids op koelkasten komen te hangen en in verjaardagskringen rondgaan. Zodat de bouw in familiesfeer weer positief besproken gaat worden.”