Financieel/Geld
1810157416
Geld

Huizensite klaagt bij ACM over boycot door Funda

De website Gmak heeft bij consumentenwaakhond ACM een klacht ingediend over machtsmisbruik door huizenplatform Funda. Gmak biedt mensen de mogelijkheid gratis of tegen lage kosten zelf hun huis te verkopen, maar Funda wil die huizen niet tonen. Volgens Funda houdt de nieuwkomer zich gewoon niet aan de eisen.

Gmak-oprichter Chris van der Voorn vertelt dat het bedrijf al sinds november wordt geweerd van Funda. „Ze hebben opeens de voorwaarden voor toelating veranderd, door te eisen dat er een fysieke makelaar bij een verkoop betrokken is.” De website van Funda heeft zo’n 4 miljoen bezoekers per maand en is eigendom van makelaarsvereniging NVM.

Via Gmak kunnen klanten hun huis gratis verkopen, of voor €295 als zij er professionele fotografie en bijvoorbeeld een plattegrond bij willen. Het bedrijf verzorgde ook de plaatsing op Funda. „Daar betaalden we per plaatsing €20 tot €80 voor”, aldus Van der Voorn. Zelf verdient Gmak zijn centen aan de handel in gegevens van de klanten. „Dat is interessante data voor bijvoorbeeld verhuizers, notarissen en energieleveranciers. Zij kunnen via ons relevante aanbiedingen doen.”

Van der Voorn stelt dat Funda misbruik maakt van zijn marktpositie. „Funda benadeelt woningbezitters die hun woning zelf willen verkopen door te weigeren hun huizen, door inschakeling van een online intermediair, te adverteren op de huizensite van Funda, tenzij de woningbezitters tegen hoge kosten een traditionele makelaar inschakelen”, zo staat in de brief aan de ACM. „In november 2020 wijzigde Funda plotseling de aansluitvoorwaarden voor de categorie ‘ongebonden intermediairs’. Ineens, en zonder enig overleg.”

Reactie Funda

Volgens Funda zijn niet opeens heel andere eisen gesteld. „De vereiste actieve bemiddelingswerkzaamheden die een makelaar dient uit te voeren, zoals het voeren van onderhandelingen, gelden sinds jaar en dag. Doorgeefluikpartijen zoals Gmak doen dit echter niet. Daar heeft Funda geen problemen mee, maar Funda biedt geen plek voor dit soort partijen.”

Ter verduidelijking zegt Funda dat het platform sowieso niet bedoeld is als platform waar de consument rechtstreeks of via een ’stroman’ zoals Gmak zijn huis op kan zetten. „Daarvoor zijn andere sites en platformen beschikbaar. Funda is sinds de oprichting een tweezijdig platform, dat enerzijds de makelaar en anderzijds de consument bedient.”