Nieuws/Financieel
1810530859
Financieel

Dow Jones wint duizend punten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New Yorkstonden woensdag halverwege de handelsdag stevig hoger, waarmee een vervolg werd gegeven aan de historische koerswinsten op dinsdag. Toen tekende de Dow-Jonesindex de grootste stijging op sinds de Grote Depressie in 1933. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de Amerikaanse regering en de Senaat een akkoord hebben bereikt over het omvangrijke noodpakket tegen de coronacrisis.

-

De Dow-Jonesindex stond om iets na 18 uur Nederlandse tijd 5 procent, ofwel ruim 1000 punten hoger op 21.630 punten. De Dow steeg dinsdag meer dan 11 procent. De brede S&P 500 klom 3,7 procent tot 2518 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 2 procent tot 7570 punten.

Het Witte Huis heeft na urenlange onderhandelingen een akkoord bereikt met de Senaat over een steunpakket van ongeveer 2 biljoen dollar om de economie van de Verenigde Staten te helpen tijdens de coronapandemie. Het is de grootste noodsteun ooit. Er wordt nu gewacht op de details van dat steunpakket.

Bedrijven die buitengewoon hard geraakt zijn door de crisis gaan omhoog, zoals luchtvaartmaatschappijen, cruise-aanbieders en casinobedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om American Airlines, Norwegian Cruise Lines, Carnival en MGM Resorts met plussen tot 26 procent.

Boeing werd ruim 20 procent meer waard. De vliegtuigbouwer hoopt naar verluidt dat de productie van de 737 MAX, zijn best verkochte toestel, uiterlijk in mei kan worden hervat. De productie ligt sinds januari stil.

Sportartikelenproducent Nike kwam met beter dan verwachte resultaten in de drie maanden tot 1 maart, geholpen door zijn onlineverkopen. Vanwege het oprukkende coronavirus kondigde Nike eerder deze week aan dat het winkels in Noord-Amerika, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland voorlopig gesloten houdt. In China zijn winkels al wel weer open. Het aandeel Nike sprong 7,3 procent omhoog.

Facebook (min 2 procent) kampt met lagere inkomsten uit advertenties nu de coronacrisis bedrijven voorzichtiger maakt met het doen van uitgaven. Volgens de techreus geldt de daling van de reclame-inkomsten vooral voor gebieden die hard door de crisis worden geraakt.