Nieuws/Financieel
1810547
Financieel

Belegger kan online resultaten bij fonds slecht vinden

Fondsen houden rendement achter

Online zijn rendementen van kleine Nederlandse fondsen vaak niet te vinden.

Online zijn rendementen van kleine Nederlandse fondsen vaak niet te vinden.

Amsterdam - Beleggen doe je voor rendement. Maar bijna de helft van alle vermogensbeheerders in Nederland laat zijn prestaties niet op de website zien. Vergelijken is nauwelijks te doen.

Online zijn rendementen van kleine Nederlandse fondsen vaak niet te vinden.

Online zijn rendementen van kleine Nederlandse fondsen vaak niet te vinden.

Dat concludeert Asset Measurement op basis van zijn onderzoek bij 111 vermogensbeheerders. Onderzoeker Jos van Heese maakt een uitzondering voor de grote banken, met redelijk overzicht online. „Maar ook daar stuit je als consument op problemen. Ze bieden zoveel producten aan, dat vergelijken van wat je krijgt voor een gewone consument erg lastig is. Ook omdat het aanbod vervolgens snel verandert.” Family offices en grotere private banks zijn ook weinig transparant.

Consumenten moeten op hun hoede zijn. Dat op de site de koppeling van het rendement met het genomen risico door beleggers ontbreekt, vindt Van Heese minstens zo kwalijk. „Die twee gaan toch altijd samen. Net zoals hoge kosten jouw rendement op lange termijn verminderen. Daar mogen aanbieders duidelijker over zijn”, aldus Van Heese.

„Bij de grote aanbieders als banken kun je rendementen goed terugvinden. Al moet je kritisch kijken of ze ook transparant zijn over een slecht jaar zoals 2008”, merkt Bart Spronk van Beleggingsmatch.nl, dat de markt al jaren onderzoekt. „Er zijn nog veel kleinere partijen die dat niet tonen, niet transparant zijn. Ik vind dat dit niet meer kan.”

Deze beheerders zijn er voor hun klandizie meestal niet van afhankelijk, zegt hij. Ze bezitten een klantenbestand dat meestal pas begint te klagen als andere zaken niet lijken te kloppen. „Vaak het rendement. Terwijl transparantie ook veel zegt.”

Voor het behaalde rendement is geen publicatieplicht bij aanbieders. Maar de toezichthouders verlangen na grote verliezen tijdens de kredietcrisis van de financiële markt maximale openheid. „Sommige fondsen geven pas openheid in het beleggingsvoorstel. Dat is laat als je goed wilt vergelijken”, luidt de kritiek van Jos van Heese van Asset Measurement. „Sommige aanbieders hebben niet eens een website.”