Nieuws/Financieel
1811963
Financieel

Column: Heeft spreiding nog zin?

Wat voor zin heeft spreiding in de portefeuille over aandelen en obligaties wanneer de rentestand laag is? De heersende visie is dat een stijgende rente slecht is voor aandelen. Maar die is dat ook voor obligaties. Catch-22 dus.

Wat is wijsheid voor een belegger die zijn vermogen wil spreiden over obligaties en aandelen? Over die verdeling is om te beginnen ook weer van alles te zeggen. Leeftijd, inkomen, persoonlijke omstandigheden et cetera spelen allemaal een rol.

Maar stel, u streeft een spreiding na van 50/50 verdeeld over aandelen en Nederlandse staatsobligaties. En wilt vandaag gaan starten. Is dat een goed idee?

Opbouw portefeuille

Om te beginnen de 50% aandelen. Laten we even uitgaan van een AEX-tracker. De AEX kan over 2 jaar op 700 staan of 400. U hoopt op het eerste, maar snapt dat ook een sterk negatief scenario tot de mogelijkheden behoort. U begrijpt dat en accepteert het risico.

Obligatie

Nu naar de staatsobligaties. Op dit moment staat de Nederlandse 10-jaars rente op 0,74%. Schraalhans is momenteel keukenmeester op de kapitaalmarkt. Maar met de NL 0,75% 2027 obligatie weet u in ieder geval zeker dat u in juli 2027 de hoofdsom terugkrijgt. En jaarlijks ontvangt u de 0,75% couponrente netjes op uw rekening.

Rentestijging

Maar in het hypothetische geval dat de rente morgen van 0,74% naar 2,74% stijgt is uw obligatie plotseling 17% minder waard (bij een stijgende rente dalen de obligatiekoersen en vice versa). Ook voor uw 50% aandelen in de portefeuille zal deze rentestijging hoogstwaarschijnlijk geen goed nieuws zijn. U bent in dit geval dus dubbel de klos

Uw obligatie is dus 17% minder waard, maar u kunt u nog troosten met de gedachte dat dit verlies tijdelijk is. Want tenzij de Nederlandse staat binnen 10 jaar failliet gaat, zal de eerdergenoemde staatsobligatie op de einddatum altijd 100% van de nominale waarde uitkeren.

Spreiding

Wat is nu wijsheid? Over die 50% aandelen kunnen we kort zijn. Niemand weet wat die gaan doen. Maar u mag over een tijdspannen van 10 jaar hopen op een aardig rendement. Maar dit is niet gegarandeerd.

Het jaarlijkse rendement van 0,75% op de obligatie is wél gegarandeerd. Maar ik kan mij voorstellen dat u de obligatietransactie nu met dichtgeknepen neus zal doen. Ook gezien de inflatie en box 3 heffing.

Geen obligaties dan maar en het 50% obligatiedeel op een spaarrekening laten staan totdat de rente hoger staat? Goed idee! Althans als u zeker weet dat de rente gaat stijgen. En wie dat 100% zeker weet heeft helemaal geen spreiding nodig.

Dilemma

Nu verwacht u wellicht de oplossing voor dit dilemma, maar dan moet ik u helaas teleurstellen. 100% aandelen geeft u maximale kans op een goed rendement, maar ook maximaal risico. Een staatsobligatie ernaast vijlt de scherpe kantjes van de portefeuille af, maar draagt weinig bij aan het totaalrendement.

Vindt u passief gespreid beleggen nu geen goed idee? Ik verzeker u dat grote verliezen maken door lukrake timing een nog veel slechter idee is!

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV. www.keyword.nl