Nieuws/Financieel
1813533
Financieel

’All books are covered’

Amsterdam - In navolging van het orderboek van NIBC zijn ook die van groothandel B&S (dinsdagochtend) en laadpalen- en battarijenproducent Alfen (dinsdagavond) éénmaal volgetekend.

Dat betekent dat in principe alle aandelen die de drie bedrijven te koop aanbieden bij hun beursgangen op donderdag en vrijdag verkocht worden. „De enige vraag nu is nog voor hoeveel, en aan wie,” legt een bij één van de transacties betrokken bankier uit.

Hedgefondsen

Meestal zijn hedgefondsen er als de kippen bij om grote orders voor pakketten aandelen in te leggen bij de zakenbankiers die beursgangen begeleiden. Andere institutionele langetermijnbeleggers kijken vaak heel even een paar dagen de kat uit de boom, om te zien wat de prijsvorming van het aandeel is. „Vandaar het belang van het officieuze bericht ’all books covered’, legt een andere bankier uit. „Dan weten ook de grote langetermijn beleggers dat ze moeten gaan bestellen.”

Idealiter willen bankiers graag het merendeel van de aandelen wegzetten bij langetermijnbeleggers, maar ook een deel bij particulieren en bij Hedgefondsen, omdat er nu eenmaal ook verkopersnodig zijn om in de eerste handelsdagen een gezonde vraag- en aanbodsituatie te creeren, waarbij geen extreme koersuitslagen omhoog of omlaag plaatsvinden. „Een fikse koersdaling is lullig voor de ingestapte beleggers, een fikse koersstijging betekent dat de aandelen te goedkoop verkocht zijn en is lullig voor de verkopende aandeelhouder,” duidt één van de bankiers het spel.

„Nu de boeken minimaal éénmaal volgetekent zijn, kunnen we een betere mix van aandeelhouders samenstellen,” aldus de bankier. „Een echte verkopersmarkt is het overigens niet, want het hoge aantal beursgangen in Europa (vermogensbeheerder DWS wordt door Deutsche Bank bijvoorbeeld aanstaande vrijdag naar de beurs van Frankfurt gebracht, red.) maakt dat beleggers die willen kopen wat te kiezen hebben.”

Prijs opdrijven

In de praktijk betekent dit dat de laagst biedende partijen van het eerste uur van de roadshows, vooral hedgefondsen, hun bod moeten verhogen binnen de vooraf aangekondigde prijsvork. Voor Alfen lag die op €11,25-€15,00 per aandeel, voor NIBC op €8,75-€10,25 en voor B&S, dat door de Vereniging van Effectenbezitters ’aan de prijs’ wordt genoemd, op €14,50-€17,75. De begeleidende bankiers hebben nu ook de taak om de prijs - en dus de opbrengst van de beursgang - op te drijven.

Particulieren schrijven ’bestens’ in en hebben geen inspraak in de uiteindelijke prijs. Wel hebben alle drie 10% van hun aandelen voor particulieren gereserveerd.