Nieuws/Financieel
1814276
Financieel

'China wil meer concessies rond overname NXP'

Peking - De Chinese autoriteiten willen meer toezeggingen van het Amerikaanse chipconcern Qualcomm voordat wordt ingestemd met de overname van het Nederlandse NXP Semiconductors. In China zijn er zorgen dat de deal negatieve gevolgen kan hebben voor eigen bedrijven onder meer vanwege de patenten die het gecombineerde bedrijf zou bezitten.

Volgens bronnen wil de Chinese overheid meer bescherming voor lokale bedrijven voordat groen licht gegeven zal worden aan de deal die anderhalf jaar geleden werd aangekondigd. Tot dusver zou Peking niet tevreden zijn met de concessies die Qualcomm heeft geboden. Veel Chinese bedrijven lobbyen bij de overheid om de overname tegen te houden.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de overname van NXP eind 2017 af te ronden. Naast langdurig onderzoek door toezichthouders zorgden ook kritische aandeelhouders van NXP voor vertraging. Zij eisten een verhoging van het bod. Daarnaast werd Qualcomm zelf doelwit van een mislukte overnamepoging door branchegenoot Broadcom.