Nieuws/Financieel
1814413
Financieel

Drie miljoen transacties ING dubbel afgeboekt

Duizenden klanten van ING zijn woensdag geconfronteerd met dubbele afschrijvingen. Het gaat om drie miljoen transacties, bevestigt ING.

Op hun overzicht zien de klanten dat zonder toestemming bedragen twee keer zijn afgeschreven. Dinsdag op woensdag is er door een technische storing intern iets met een serie betalingen verkeerd gegaan, aldus ING.

Het probleem is nog niet opgelost. „We werken aan een oplossing en bieden onze klanten excuses aan”, aldus de zegsman. De storing bij ING is bijna verholpen. Volgens de bank is het euvel ontdekt en heeft de bank nog tot het einde van de middag nodig om de fouten te herstellen.

Tot de oplossing is gevonden, zijn de klanten de tweede geldboeking kwijt. Wanneer de storing verholpen wordt en op welke termijn klanten hun geld terugkrijgen, kon ING woensdagochtend niet zeggen.

Even geduld

ING-klanten die door een dubbele afschrijving te weinig saldo op hun rekening hebben en niet meer kunnen betalen, moeten nog even geduld hebben. De bank heeft geen directe oplossing voor dat probleem, zegt een woordvoerder van de bank.

ING komt klanten die rood zijn komen te staan, wel deels tegemoet. Zij betalen daarover geen rente.

Oplossing

ING streeft ernaar woensdag nog een oplossing te hebben, zodat ING-klanten het te veel afgeschreven bedrag weer terug op hun rekening hebben. De dubbel afgeschreven bedragen zijn niet twee keer overgeboekt naar de bedrijven waar ING-klanten pinden.

Veel ING-klanten waren woensdag erg verrast toen ze naar hun afboekingen keken.

In de nacht is een grote partij elektronische betalingen in een ’batch’ twee keer verwerkt, erkent ING. Zijn klanten kregen woensdagochtend vaak geen contact met de serviceafdeling en maken zich zorgen over soms vier dubbele afboekingen. Volgens ING hoeven de klanten zelf niets te ondernemen.

,,We vermoeden dat het in verreweg de meeste gevallen om pintransacties gaat”, aldus de zegsman. De PvdA heeft in reactie Kamervragen gesteld.

Lees hier meer over je geldzaken.