Nieuws/Financieel
1815110
Financieel

EIB kan bijspringen voor gat in EU-begroting

De Europese Investeringsbank (EIB) kan bijspringen om het gat in de EU-begroting te dichten dat ontstaat wanneer Groot-Brittannië de unie verlaat. Dit heeft de vicepresident van de EIB, Alexander Stubb tegen de Süddeutsche Zeitung gezegd.

Het is volgens de krant een aanbod dat de EU-lidstaten eigenlijk niet kunnen afslaan. ,,Wij zullen helpen de pijn van de brexit te verzachten', zei Stubb. Het is volgens hem ,,te simpel om te zeggen dat de EIB het gat dat door de brexit ontstaat vult, maar de bank (EIB) kan de druk van het debat af halen''.

Met de brexit verliest de EU een fors betalend lid. Londen heeft beloofd tot eind 2020 bij te blijven dragen, maar daarna ontstaat een gapend gat in de Europese begroting van ergens tussen de tien en dertien miljard euro. Het is al een erg heikele politieke kwestie hoeveel de lidstaten moeten bijdragen om dat gat straks te vullen.

Weinig medestanders voor Rutte

Inzet van Nederland is dat de EU-bijdrage na 2020 niet omhoog gaat. Minister-president Mark Rutte heeft beloofd daar zijn ,,uiterste best'' voor te doen, maar moest afgelopen maand erkennen dat hij daarin niet zo heel veel medestanders heeft. Duitsland bijvoorbeeld is wel degelijk bereid tot een hogere afdracht, net als veel Oost-Europese lidstaten.

De Europese Commissie komt op 2 mei met een voorstel voor de begroting voor de jaren 2021 tot en met 2027. Aan de vaststelling van de lopende meerjarenbegroting in 2013 ging twee jaar politiek gesteggel vooraf.