Financieel/Geld
1821491449
Geld

’Pas op voor woekertarieven makelaars’

UTRECHT - Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt huizenverkopers voor de hoge tarieven die sommige makelaars rekenen.

Dat doet de belangenbehartiger van huizenbezitters op basis van een analyse van honderd makelaarsoffertes. De organisatie raadt huizenverkopers aan om te onderhandelen over de vergoeding, ofwel courtage, en eventuele bonussen.

De gemiddelde courtage in de honderd offertes bedroeg 1,4% van de verkoopprijs. De laagste vergoeding bedroeg 0,5% en de hoogste zo’n 2,1%. In een kwart van de offertes was sprake van een vaste vergoeding, uiteenlopend van €1500 euro tot €7000 euro.

Bij een transactieprijs van €350.000 levert de gemiddelde courtage al snel een rekening op van €4800. Bij het hoogste tarief ben je dan €7300 kwijt.

De tarieven van makelaars zijn vrij en onderdeel van de onderlinge concurrentiestrijd. Om die reden adviseert VEH ook om met twee of drie makelaars in gesprek te gaan en vrijblijvende offertes op te vragen en niet meteen bij een eerste makelaar een contract te tekenen.

Ook waarschuwt VEH onder meer voor het maken van bonusafspraken en raadt zij huizenverkopers aan om opstartkosten van verschillende makelaars te vergelijken. Makelaars brengen opstartkosten in rekening voor onder meer het opmeten, foto’s maken, brochures opstellen, en het plaatsen op Funda van een woning.

Makelaarsorganisatie NVM stelt blij te zijn met de conclusies van VEH. „Er is een grote diversiteit en concurrentie tussen de tarieven en voorwaarden. Dat laat zien dat de markt gezond is en dat er ruimte is voor onderhandeling. Dat juichen wij als vereniging toe.”