Nieuws/Financieel
1821595
Financieel

Column: Hoe te profiteren van de malaise bij Facebook?

Het aandeel Facebook ligt al dagen onder druk omdat data van gebruikers zonder toestemming is gebruikt voor advertentiedoeleinden. Aangezien deze big data dé asset is van grote technologiebedrijven, reageren beleggers heftig op het nieuws. Hoe kunt u hier als belegger op inspelen?

Grootste daling sinds maart 2014

Afgelopen maandag beleefde het social media aandeel zelfs de grootste daling sinds maart 2014. De reden dat het nu zó hard gaat in het aandeel Facebook is natuurlijk bekend. Toch zag het technische plaatje er voor het aandeel al sinds halverwege februari een stuk minder rooskleurig uit.

Terwijl het de technologie-index Nasdaq nog wel lukte om een nieuwe all-time high te bereiken, lukte het Facebook bij lange na niet om de top rond de koers van $ 195 te benaderen. De driedubbele top rondom de koers van $ 185 is inmiddels uitgegroeid tot een hardnekkig weerstandsniveau.

Kortom, de prestaties van het social media aandeel waren dus ook al voor het bekend worden van dit schandaal niet om naar huis te schrijven. Vanwege de duidelijke underperformance ten opzichte van de Nasdaq, de kritiek op het gebruik van dé belangrijke asset van het bedrijf (big data) en het belangrijke weerstandsniveau op $ 185, ben ik van mening dat de koers van het aandeel hier nog een langere tijd hinder van kan gaan ondervinden.

Opties relatief duur geprijsd door volatiliteit

De hoge volatiliteit in het aandeel zorgt ervoor dat opties relatief duur geprijsd zijn. Dit maakt het aantrekkelijk om opties te schrijven. Omdat ik niet weet in hoeverre dit nog een staartje gaat krijgen, wil ik voorlopig nog geen putopties schrijven. Echter, wat ik niet verwacht is dat de recente malaise over twee weken vergeten is.

Kortom, ik verwacht dat de koers de komende weken niet volledig weet te herstellen van de recente downtick. U hoeft geen technisch analist te zijn om het belangrijke weerstandsniveau rond de koers van $ 185 te herkennen.

Schrijven van een calloptie

Het kan een leuke trade zijn om een calloptie te schrijven met een uitoefenprijs van $ 185 en expiratie op 18 mei 2018. Voor deze calloptie kunt u op het moment van schrijven een premie van $ 3,00 ontvangen. Noteert het aandeel Facebook op expiratie onder een koers van $ 185? Dan loopt de optie waardeloos af en is de ontvangen premie van $ 300 de winst.

Het break-even niveau ligt op een koers van $ 188,00. Gebeurt het toch dat het aandeel Facebook op 18 mei boven deze koers noteert, dan bestaat de mogelijkheid om de geschreven callopties door te rollen naar een volgende looptijd. Dit is uiteraard niet het uitgangscenario, maar kan nooit worden uitgesloten.