Nieuws/Financieel
1821871417
Financieel

Twee grote Spaanse banken overwegen samengaan

De twee grote Spaanse banken Caixabank en Bankia overwegen een samensmelting en voeren daar inmiddels gesprekken over. Daarmee zou de grootste kredietverstrekker van het land ontstaan.

Bankia werd in 2012 nog gered door de overheid met een reddingspakket van ruim 22 miljard euro. Het financiële concern leed destijds enorme verliezen door het instorten van de Spaanse vastgoedmarkt. De overheid heeft nog steeds meer dan 60 procent van de bank in handen, maar wil naar verluidt elk voorstel dat op tafel komt analyseren.

Caixabank en Bankia hebben gezamenlijk een vermogen van meer dan 650 miljard euro. Caixabank heeft een marktwaarde van bijna 11 miljard euro en Bankia is ongeveer 3,2 miljard euro. Bekende namen als Santander en BBVA zijn overigens in omvang veel groter, maar dat komt omdat ze voor een groot deel buiten de Spaanse grenzen actief zijn.

Het aantal kredietverstrekkers in Spanje is met driekwart afgenomen sinds de financiële crisis van 2008. Door de coronacrisis staan de banken nog meer onder druk om te fuseren, omdat ze afzonderlijk veel geld opzij moeten zetten om slechte leningen op te kunnen vangen en de crisis het hoofd te bieden. Ook lage rentestanden wegen op de prestaties van de financiële concerns, en toezichthouders dringen er daarom bij aan om financiële concerns samen te voegen om kosten te besparen.