Nieuws/Financieel
1822606008
Financieel

Op de beursvloer

AEX zakt weg met verkoopdruk bij olie en staal

Amsterdam - De AEX laat maandag een bedrukt beeld zien met een terugval tot net onder 770 punten. De vrees voor een afkoeling van de Chinese economie werkt een stroom aan verkooporders in de hand. Shell en Arcelor hebben het zwaar bij de hoofdfondsen. Prosus bungelt onderaan.

De AEX-index eindigt 0,7% lager bij een stand van 769,78 punten. De AMX daalt 0,5% naar 1089,4 punten.

De stemming op het Damrak werd gedrukt door de Chinese winkelverkopen en industriële productie, die in juli minder sterk toenamen dan werd verwacht. Het economisch herstel van China lijkt daarmee af te zwakken, mede door de Delta-variant van het coronavirus en overstromingen.

Ondanks mindere start van de nieuwe week ziet vermogensbeheerder Richard Abma (OHV) het nog zonnig in. „Het klimaat voor aandelen blijft goed. De meeste bedrijfscijfers waren de afgelopen weken positief. Ook blijven centrale banken stimuleren en zijn de rentes laag.”

De verovering van Afghanistan door de Taliban leidt maandag nauwelijks tot beroering op de beurzen. „Wel kan dit op termijn een risico zijn voor onrust in de wereld”, waarschuwt Abma.

Het cijferseizoen waarin veel bedrijven met resultaten komen, is inmiddels trouwens bijna voorbij. Later in de week komen wel nog de Nederlandse bouwers BAM en Heijmans en betalingsbedrijf Adyen met resultaten.

Beleggers zijn ook gespitst op de notulen van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, die woensdag verschijnen. „Het is voor de Fed nog te vroeg om al agressief op de rem te gaan trappen. Wellicht gaan ze dat in de notulen weer bevestigen”, legt vermogensstrateeg Abma uit.

Prosus onderaan

In de AEX duikt Prosus 3,8% omlaag. De techinvesteerder heeft last van de 4% koersdaling die zijn deelneming Tencent incasseerde op de beurs in China. Prosus meldde ook dat zijn kapitaalherstructurering is afgerond, waardoor het aantal vrij verhandelbare aandelen is gestegen van 27% naar circa 60%.

Royal Dutch Shell (-2,3%) staat ook onder druk door een flinke afkoeling van de olieprijs. De energiegigant kreeg trouwens een koopadvies van analisten van AlphaValue/Baader. Staalfabrikant ArcelorMittal verliest 2,1%.

Chemicaliëndistributeur IMCD boekt een winst van 0,6%. Nieuwe koploper Aegon koerst nog eens 0,9% hoger na de goede gang van zaken in de voorbije week.

In de AMX is pakjesbezorger PostNL (+1,6%) de grootste stijger. TKH staat echter in de achterhoede met een min van 2,4%. Het technologieconcern komt dinsdag met de halfjaarcijfers.

Luchtvaartconcern Air France KLM zakt 2%. Duitsland gaat zijn belang in KLM’s concurrent Lufthansa terugbrengen. De komende weken wordt 5% van de aandelen in de markt gezet. Berlijn kreeg een vijfde van Lufthansa in handen als onderdeel van het miljardensteunpakket om het concern door de coronacrisis te loodsen.

Bij de smallcapfondsen laat ontwikkelaar en uitbater van logistiek vastgoed CTP (Onv.) weten het in aanbouw zijnde bedrijvenpark Amsterdam Logistic Cityhub te kopen. Het bedrijf van miljardair Remon Vos betaalt daarvoor €307 miljoen, wat volgens de onderneming de grootste som is die ooit in Nederland is betaald voor één stuk logistiek vastgoed. CTP is sinds maart genoteerd aan de beurs in Amsterdam.

Wellicht is er binnenkort nog een nieuwkomer op Beursplein 5. Zakenkrant Handelsblatt meldt namelijk dat het Duitse mediaconcern Bertelsmann zijn Luxemburgse dochteronderneming Majorel dit najaar naar de beurs in Amsterdam wil brengen. Bertelsmann zou op een bedrijfswaarde tot €3 miljard voor de callcenteruitbater willen mikken.

Gratis iedere ochtend meer relevant financieel nieuws in je mailbox? Meld je hier aan.