Nieuws/Financieel
1823603
Financieel

Wall Street gebukt onder vrees handelsoorlog

New York - De beurzen in New York kwamen donderdag flink lager uit de startblokken. De zorgen over een wereldwijde handelsoorlog en het schandaal rond gebruikersinformatie bij Facebook gaven beleggers in de VS de aanzet om uit de markt te stappen. De beurzen in New York kwamen zwak uit de startblokken. De zorgen over een wereldwijde handelsoorlog en het schandaal rond gebruikersinformatie bij Facebook gaven beleggers de aanzet om uit de markt te stappen.

De Dow Jones-index dook vlak na de start 1% omlaag bij een stand van 24.427 punten. De S&P500 gleed ook 1% weg naar 2685 punten, terwijl de Nasdaq 1,1% moest afstaan op 7260 punten.

De Fed verhoogde zoals verwacht de rente. De koepel van Amerikaanse centrale banken herhaalde zijn prognose dat dit jaar de rente nog twee keer verhoogd zal worden. Wel werd gewezen op de verbeterde economische omstandigheden die er mogelijk voor zorgen dat de rentestappen sneller worden genomen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigt mogelijk donderdag aan dat er voor 50 miljard dollar aan importheffingen komen op Chinese producten. China heeft aangegeven met tegenmaatregelen te zullen komen.

Facebook raakte 2,2% kwijt. Topman Mark Zuckerberg kwam woensdagavond met excuses voor het schandaal rond informatie van gebruikers. Hij gaf aan bereid te zijn om te komen getuigen in het Congres over de zaak, maar het is de vraag of hij beleggers heeft gerustgesteld. Deze week is de beurskoers van Facebook fors gedaald waardoor tientallen miljarden dollars in rook opgingen.

Pfizer ging 0,8% achteruit. Het Britse GlaxoSmithKline (GSK) een bod heeft uitgebracht op de consumentengezondheidstak van de farmaceut. Het bod zou 15 miljard tot 20 miljard dollar waard zijn.