Nieuws/Financieel
1824904
Financieel

Olie zakt op zorg handelsruzie

Olieprijzen wereldwijd dalen dankzij zorgen over een oplopend handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Amerikaanse WTI-olie werd daardoor 1% lager gezet, net als de in Europa gebruikte Brent-olie lager noteerde.

Volgens handelaren zijn de prijsdalingen ook het gevolg van afbouw van risico’s op de beurzen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) meldde donderdag overigens een teruggang in het aanbod van brandstoffen in de Verenigde Staten ten opzichte van vorige week. De markt is al een paar keer verrast door een lager aanbod.

Volgens Norbert Ruecker, hoofd grondstoffenonderzoek bij vermogensbeheerder Julius Baer, slaagt de oliemarkt er steeds sneller in zich aan te passen aan fluctuaties in de markt.

Begin deze week steeg olie nog met 3% naar een zes weeks hoogtepunt. In de markt komen echter steeds meer berichten dat de Amerikaanse olievoorraad stijgt. Dat betreft vooral schalie-olie.

Die toestroom vergroot de zorgen over wat oliekartel OPEC als tegenreactie zal gaan melden om de Amerikaanse producenten uit de markt te drukken.

Oliekartel OPEC blijkt anderzijds minder olietankers naar de Verenigde Staten gestuurd.

In Europa waarschuwde sectormagazine Oil and Gas UK dat als bedrijven in het gebied niet snel meer olie bij gunstige prijzen kunnen opdiepen, de sector de komende jaren parten kan gaan spelen.

In de Verenigde Staten probeert de Amerikaanse overheid meer vergunningen voor offshore-boren te verkopen in een poging om de belastinginkomsten te vergroten.