Nieuws/Financieel
1824950
Financieel

$60 miljard-sanctie tegen China

’Geen importheffing VS voor EU’

Europa wordt uitgezonderd van de importheffing die de Verenigde Staten instellen.

Dat meldt de handelsvertegenwoordiger Robert Lightizer van president Trump donderdagmiddag.

Ook Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Mexico en Zuid-Korea zijn uitgezonderd van de strafmaatregel tegen dumppraktijken met staal en aluminium. Deze landen bij elkaar vertegenwoordigen 50% van alle import naar de Verenigde Staten.

Afgelopen dagen was eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) in de VS om voor de EU een uitzondering te bepleiten. De uitzondering geldt tot mei. Afgevaardigden uit de EU proberen permanente zekerheid te krijgen, ook omdat president Trump als grillig te boek staat.

Daarmee liggen vooral China en India onder vuur van de Amerikanen. Ook Japan blijft niet gespaard, al zouden de effecten van die heffing weinig om het lijf hebben.

Separaat meldde het Witte Huis een importheffing van $60 miljard voor China. Dat zou structureel patenten van Amerikaanse producten schenden.

De Chinezen hebben „een serie tegenmaatregelen” in voorbereiding, aldus hun vertegenwoordiger bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Over details hiervan heeft Peking zich niet uitgesproken.

Forse heffingen

Over enkele uren zou de generieke extra heffing van 25% op staal en 10% extra heffing op alle import van aluminium naar de VS ingaan. Europa rekende al op een uitzondering.

VS treedt op tegen vooral Aziatische dumpingpraktijken van producenten die jarenlang ver onder kostprijs metaal aanbieden. Die praktijken hebben Amerikaanse bedrijven in deze sector getroffen. Trump zou nu $60 miljard aan importheffingen voor Chinese producenten opleggen.

Begin maart kondigde president Trump de ingrepen aan. Tegelijkertijd meldde hij dat over de omstreden importheffing te onderhandelen viel.

Europese bedrijven en landen hebben sindsdien koortsachtig geprobeerd in Washington een uitzondering te bedingen. Zij ontkennen dumping. Hun kwalitatief hoogwaardige producten zouden Amerikaanse producten bovendien niet kunnen maken. De gemaakte uitzondering voor de EU geldt als overwinning voor eurocommissaris Malmström. Europa had met tegenmaatregelen gedreigd.

Europese bedrijven vrezen anderzijds de toestroom van goedkoop staal naar de EU als die voor de Amerikaanse markt dankzij de importheffingen te duur wordt.

In reactie op de Amerikaanse dreiging zouden Chinese bedrijven hun productie van goedkoop staal al drastisch inperken.