Nieuws/Financieel
1825578175
Financieel

Coronamalaise jaagt Wall Street omlaag

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York lieten maandag een somber beeld zien. De aanhoudende impasse in de gesprekken over nieuwe coronasteun in Washington en het almaar verder stijgende aantal coronabesmettingen in de wereld gaven beleggers de aanzet om massaal uit aandelen te stappen.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,2 procent lager op 27.677 punten. Daarmee verdween de opgebouwde winst in oktober vrijwel geheel weer van het koersbord. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,9 procent tot 3400 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1,6 procent tot 11.358 punten.

De markten op Wall Street gaan deze week een uur eerder open en dicht dan normaal vanwege het ingaan van de wintertijd in Europa. Volgend weekeinde gaat ook in de Verenigde Staten de wintertijd in.

Het lukte opnieuw niet om tot overeenstemming te komen over een nieuw steunpakket. De economisch topadviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, zei dat de gesprekken tussen de Republikeinen en Democraten in het Congres trager verliepen, maar dat ze nog steeds doorgaan. Er zijn volgens Kudlow meer compromissen nodig om tot een akkoord te komen.

Speelgoedfabrikant Hasbro kwam met tegenvallende kwartaalcijfers en verloor ruim 9 procent. Branchegenoot Mattel leverde rond de 3 procent in. Koffie- en donutketen Dunkin' Brands klom juist zo'n 16 procent na berichten dat het bedrijf gesprekken voert over een overname door de investeringsmaatschappij Inspire Brands, om zo van de beurs te verdwijnen.

Ook was er aandacht voor vliegtuigmaker Boeing en defensieconcern Lockheed Martin. China stelt sancties in tegen de Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij wapenverkopen aan Taiwan. Peking beschouwt het feitelijk zelfstandige eiland Taiwan nog steeds als zijn territorium. Boeing ging op de beurs bijna 4 procent onderuit, Lockheed Martin zakte een kleine 2 procent.

Geruchten dat autofabrikanten Fiat Chrysler en PSA toestemming krijgen van Brussel om te fuseren, zorgden daarentegen voor weinig reuring bij beleggers. Het aandeel Fiat Chrysler bewoog amper in New York, eerder op de dag was er ook al weinig beweging te zien in de koers van PSA in Parijs. Peugeot-moeder PSA zou bereid zijn om productiecapaciteit van bestelwagens over te hevelen naar het Japanse Toyota.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop