Nieuws/Financieel
1825825
Financieel

Wall Street lager om angst handelsoorlog

Washington - De effectenbeurzen in New York stonden donderdag halverwege de sessie op verlies. De vrees voor een handelsoorlog met China laaide op nadat de Amerikaanse regering bekendmaakte dat de Europese Unie, Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Korea vrijgesteld zijn van de aangekondigde importheffingen op staal en aluminium. Verder maakte president Donald Trump bekend extra maatregelen tegen China te nemen.

De Dow-Jonesindex stond halverwege de handelsdag 1,4 procent lager op 24.348 punten. De brede S&P 500 daalde 1,2 procent tot 2680 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte eveneens 1,2 procent, tot 7254 punten.

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer kondigde aan dat onder meer de Europese Unie vrijgesteld is van de staalheffingen van Trump. Daarmee lijkt de maatregel vooral tegen China gericht. Trump kondigde donderdag aan dat daarbovenop voor 50 miljard dollar aan importheffingen komen op Chinese producten. Ook treft de VS maatregelen om diefstal van technologieën tegen te gaan. China heeft al aangegeven met tegenmaatregelen te zullen komen.

Facebook

Amerikaanse staalbedrijven werden door beleggers lager gezet na de aankondiging van Lighthizer. Het voordeel dat zij zouden hebben door de importheffingen op staal en aluminium is een stuk kleiner geworden. Staalbedrijven als US Steel (min 7,7 procent) en AK Steel (min 6 procent), ijzerertsproducent Cleveland-Cliffs (min 6,1 producent) en aluminiummaker Century Aluminum (min 14,1 procent) verloren flink.

Topman Mark Zuckerberg van Facebook (min 2,4 procent) kwam woensdagavond met excuses voor het schandaal rond informatie van gebruikers. Hij gaf aan bereid te zijn om te komen getuigen in het Congres over de zaak. Na een lagere opening kwam Facebook even in het groen, maar daarna zakte het techbedrijf weer weg. Facebook verloor door het schandaal al tientallen miljarden aan beurswaarde.

Olie

Farmaceut AbbVie ging 12,7 procent onderuit. De onderneming besloot voorlopig geen goedkeuring aan te vragen voor een experimenteel middel tegen longkanker nadat testresultaten tegenvielen.

De euro was 1,2296 dollar waard tegen 1,2310 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd voor 64,46 dollar verhandeld, een waardedaling van 1,1 procent. Brent-olie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 69,02 dollar per vat.