Financieel/Nieuws
1825953
Nieuws

’Pensioenfonds, blijf weg bij speculanten’

Van de Kraats.

Van de Kraats.

Diemen - Pensioenfondsen die rond een overnamestrijd hun belang in een prooi aan speculanten verkopen, zijn onverantwoord bezig. Dat zegt Robert Jan van de Kraats, scheidend cfo van Randstad en lid van de commissie-Van Manen voor corporate governance, in een gesprek met deze krant.

Van de Kraats.

Van de Kraats.

De financieel topman pleit voor meer ’normale dialoog’ tussen aandeelhouders en de top van het bedrijfsleven, maar wil ook wel wat kwijt over de ’speciale omstandigheden’ die optreden als er een bod op een bedrijf wordt gedaan.

„Bij een bod worden aandelen verkocht aan partijen die gespecialiseerd zijn in beleggingen rond transacties, de event-driven hedgefunds. Ik vind het jammer hoe dat toen bij ABN Amro is gegaan. Daar kun je van leren. Maar ik kijk ook naar de pensioenfondsen: waarom bieden die hun aandelen aan? Die hebben toch een verantwoordelijkheid.”

Grootste overname ooit

In zijn laatste interview als Randstad-cfo blikt Van de Kraats ook terug op de grootste overname die de Nederlandse uitzendbranche ooit gekend heeft: de deal tussen Randstad en Vedior. Zijn Randstad had een paar maanden voor de overname al naar Vedior gekeken, aldus de cfo. „Toen klopten de sommetjes niet. Maar toen de koers van Vedior halveerde, ging het ineens wel weer. Omdat we zo goed voorbereid waren, hebben we de deal snel kunnen sluiten.”

Van de Kraats zwaait komende dinsdag, bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, af als cfo. De Duitser Henry Schirmer volgt hem op. Van de Kraats is zeventien jaar Randstads financiële topman geweest.