Nieuws/Financieel
1826859
Financieel

Column: Wanneer slaat de deur dicht voor het Britse pond?

De Britse premier Theresa May.

De Britse premier Theresa May.

Voorzichtige signalen van economisch herstel en bemoedigende voortgang tijdens de Brexit-onderhandelingen zetten de deur op een kier voor een stijging van het Britse pond. Het is een kwestie van tijd voordat die deur weer wordt dichtgegooid.

De Britse premier Theresa May.

De Britse premier Theresa May.

De renteverhoging die de Amerikaanse centrale bank woensdag doorvoerde, laat de valutawereld koud. De dollar viel na de rentezet zelfs wat terug ten opzichte van de euro. Dat geeft aan dat sommige handelaren hadden verwacht dat de Federal Reserve de rente met meer dan een kwart procent zou verhogen of zou laten doorschemeren dat er in 2018 nog eens drie of vier renteverhogingen gaan volgen. Het Britse pond zit juist behoorlijk in de lift, hoewel de Bank of England de rente op donderdag ongewijzigd liet. De munt werd binnen enkele dagen 1,5% meer waard ten opzichte van de euro.

Brexit-perikelen naar de achtergrond

Achter de opleving van het Britse pond gaan verschillende ontwikkelingen schuil. Een belangrijke factor is dat de zorgen over de impact van de Brexit in ieder geval tijdelijk even naar de achtergrond zijn verdwenen. Eerder deze week werd een akkoord bereikt over een overgangsperiode die loopt van de officiële Brexit-datum op 29 maart 2019 tot eind 2020. De partijen zijn bovendien een stuk dichter bij elkaar gekomen over de rechten van Europeanen in Groot-Brittannië en andersom. Het gevaar dat het volgend jaar tot een harde Brexit komt, is hiermee weggenomen.

Economie in herstel

Signalen van een aantrekkende Britse economie geven het pond eveneens een duw in de rug. Donderdagmiddag werd bekend dat de winkelverkopen in februari met 0,8% zijn toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Die groei is dubbel zo groot als waar economen op rekenden. In januari tekende zich nog een daling van 0,2% af. In vergelijking met een jaar eerder lag de waarde van de winkelverkopen 1,5% hoger. Dat is een signaal van een voorzichtig economisch herstel. De afgelopen maanden stonden de economische cijfers vooral in het teken van een inflatie die een stuk hoger lag dan de Britse loongroei.

Voorschot op renteverhoging

Voor de Bank of England waren de meevallende groeicijfers in ieder geval aanleiding om alvast een toespeling te maken op een renteverhoging later in het voorjaar. Renteontwikkelingen hebben dus nog wel degelijk impact op de koersbewegingen van de Britse munt. Ondanks het vooruitzicht van een renteverhoging is het echter niet verstandig om positie te kiezen voor een verdere stijging van het pond. Daarvoor zitten er simpelweg veel te veel potentiële valkuilen in de Brexit-onderhandelingen. Bovendien is de positie van de Britse premier Theresa May allesbehalve zeker. Het is een kwestie van tijd voordat de politieke spanning weer oploopt – en het pond weer onder druk komt te staan.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.