Nieuws/Financieel
1830705784
Financieel

Tesla haalt Toyota in als waardevolste automerk

Tesla-topman Elon Musk

Tesla-topman Elon Musk

NEW YORK (ANP) - Tesla is het waardevolste automerk ter wereld geworden. De aandelen van de Amerikaanse autofabrikant staan woensdag halverwege de beursdag in New York op een winst van 3,5%. Daarmee gaat Tesla qua beurswaarde het Japanse automerk Toyota voorbij.

Tesla-topman Elon Musk

Tesla-topman Elon Musk

De beurswaarde van Tesla is momenteel bijna 207 miljard dollar. Toyota was 203 miljard dollar waard, woensdag bij het slot van de beurzen in Japan.

Tesla beleeft een stormachtig jaar op de beurs. Het aandeel is dit jaar al in waarde verdubbeld. Dat betekent dat aandeelhouders veel vertrouwen hebben in de toekomst van elektrisch rijden en in Tesla in het bijzonder.

Twee keer meer waard van VW

In januari dit jaar ging Tesla qua waarde Volkswagen al voorbij, destijds de nummer twee achter Toyota. Nu is het bedrijf van topman Elon Musk bijna twee keer meer waar dan de Duitse onderneming.

In de tien jaar dat Tesla een beursnotering heeft heeft Musk veel regels en normen in de auto-industrie genegeerd of gebroken. Zo verkocht Tesla zijn auto’s online en werden de voertuigen in Californië, een regio met doorgaans hogere lonen, in elkaar gezet. Na jaren verliezen te hebben geleden, schreef Tesla de afgelopen kwartalen zwarte cijfers. Ook in het kwartaal van de virusuitbraak verraste Tesla met solide leveringen.

Ondanks de waardestijging op de beurs is er nog wel een aanzienlijk verschil in productie. Toyota, een van de winstgevendste automerken ter wereld verkocht vorig jaar 10,5 miljoen auto’s. De omzet van de Japanners kwam omgerekend uit op ruim 281 miljard dollar. Tesla was vorig jaar goed voor 24,6 miljard dollar aan omzet en verkocht 367.200 voertuigen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo