Nieuws/Financieel
1831815
Financieel

Belastingdienst stuit op zwartspaarders in Oostenrijk

Amsterdam - De Belastingdienst is naast zwartspaarderswalhalla Zwitserland nu ook in een ander Alpenland op jacht naar belastingontduikers. De fiscus heeft ongeveer 200 mogelijke zwartspaarders in Oostenrijk op het oog.

Van deze Nederlanders, die zwart vermogen in dat land hadden gestald, heeft de Belastingdienst vrij specifieke informatie in handen. „We hebben heel recent gegevens uit Oostenrijk gekregen”, vertelt Frans van Krieken, programmamanager zwartsparen bij de Belastingdienst.

„Dat was ook een land met een bankgeheim. Oostenrijk heeft zelf onderzoek gedaan en van een aantal Nederlanders opvallende stortingen en opnames gevonden. Dat hebben ze aan ons doorgegeven. Het gaat om zo’n 250 rekeninghouders. Van een kleine 200 wisten we niet dat ze zo’n groot vermogen hadden. En deze mensen hebben daar gezamenlijk zo’n €30 miljoen staan. Dat lijkt toch wel weer een interessante zaak.”

Snel aan de slag

De Belastingdienst is nu bezig om de gegevens te controleren en te koppelen aan de Nederlanders van wie de rekeningen zijn. Doorgaans duurt het zo’n anderhalf tot twee jaar voordat die mensen uiteindelijk een brief van de Belastingdienst kunnen krijgen waarin zij op die rekening gewezen worden. „Maar”, zegt Van Krieken, „met de gegevens uit Oostenrijk gaat het niet zo lang duren. Daar hebben we goede informatie gekregen die we snel kunnen checken en waar we snel mee aan de slag kunnen.”