Nieuws/Financieel
1833489
Financieel

Prijsvechter Air France start verre vluchten

Amsterdam - Luchtvaartmaatschappij Joon, de budgetdochter van Air France, start zondag met de eerste intercontinentale vluchten. De eerste verre bestemming is Caïro. In de komende maanden volgen onder meer Kaapstad, Teheran en Mumbai. Joon neemt verliesgevende bestemmingen over van Air France, dat te maken heeft met grote sociale onrust. Het personeel eist 6% salarisverhoging omdat er afgelopen jaar €1,5 miljard brutobedrijfswinst is geboekt.

„Air France wil verder groeien. Deze strategie vereist een balans tussen de inspanning tussen de prestaties van het personeel en de prioriteit van investeren”, zegt een woordvoerder van Air France.

Staking

Afgelopen vrijdag werd er gestaakt bij de vliegmaatschappij, waardoor er 25% van de vluchten uitviel. Voor komende vrijdag staat er opnieuw een staking op het programma. Een arbeidsonderbreking op 22 februari kostte de KLM-zuster €26 miljoen.

„De geëiste salarisverhoging is niet realistisch. De directie van Air France gaat dinsdag in gesprek met de pilotenvakbonden om de tafel om een nieuwe staking te voorkomen”, aldus de zegsvrouw van Air France.

Joon moet er voor zorgen dat Air France financieel beter gaat presteren. Vorig jaar dreef de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie op het veel kleinere KLM. Deze zette vorig jaar een brutobedrijfswinst van €910 miljoen in de boeken, tegenover €588 miljoen voor Air France.

Concurrentie

De budgetdochter, die sinds december vliegt naar Europese bestemmingen als Berlijn, Porto, Barcelona en Oslo, moet het verschil maken met goedkoper cabinepersoneel. Volgens de woordvoerder zal rond de zomer circa 10% van de Air France vluchten uitgevoerd worden door Joon. Air France KLM heeft last van hevige concurrentie, zo voeren onder meer de Noorse prijsvechter Norwegian en Level, de prijsvechter van de British Airways-moeder IAG de druk op vanaf Parijs. Air France vervoerde in februari minder passagiers, wat analisten en beleggers zorgen baart.