Financieel/Geld
183487927
Geld

Dispuut met belastinginspecteur over bijtelling

Accountant: ’Te hard aan het werk om privé in Porsche te rijden’

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Amsterdam - Tijd om met zijn Porsche Cayenne en Jeep Grand Cherokee te rijden, daar had een belastingadviseur helemaal geen tijd voor. Dus kwam hij ook volgens zijn belastingaangifte ook niet boven de 500 privé gereden kilometers en was er daarom geen sprake van bijtelling. De belastinginspecteur geloofde er niks van en legde de man naast een navordering ook een boete op van bijna €11.000.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

De zaak kwam uiteindelijk voor de rechter. Uit die recent gepubliceerde uitspraak blijk dat de man die als accountant een eenmanszaak runt, zowel een Porsche Cayenne (cataloguswaarde €121.669) als een Jeep Grand Cherokee (cataloguswaarde €70.980) op naam van de zaak bezit. Bij de aangifte over 2015 en 2016 gaf hij geen bijtelling op wegens privé gereden kilometers.

De belastinginspecteur stelde in 2019 een boekenonderzoek in en concludeerde dat de rittenadministratie niet klopte. Naast een navordering kreeg de man ook een zogeheten vergrijpboete omdat hij volgens de inspecteur de belastingaangifte opzettelijk verkeerd zou hebben ingevuld. Verder werd ook het aftrekken van een couperose-behandeling deels afgekeurd als ook de aftrek van de aanschaf van computerbrillen.

Taxi

De man liet uiteindelijk de zaak voor de rechter komen en verklaarde dat hij elke dag tot ’s avonds werkt, waardoor er geen ruimte is voor een sociaal leven en dus voor privégebruik van de auto.

De door de inspecteur geconstateerde verschillen tussen de kilometerstanden volgens de rittenadministratie en de opgegeven kilometerstanden door de Porsche-garage waren volgens hem te verklaren door ’een ernstig verstoorde verstandhouding’ met de garagehouder. Die zou daarom opzettelijk onjuiste kilometerstanden aan de belastinginspecteur hebben doorgegeven.

Voor de privéritten werd gebruik gemaakt van een taxi. En als taxiritten op dezelfde dag hadden plaatsgevonden als dat er gereden is met de auto, dan waren dat de taxiritten van zijn echtgenote die ook bij een bespreking aanwezig diende te zijn, zo valt op te maken uit het vonnis van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Geen opzet

Maar hiermee was volgens de rechter helemaal niet aangetoond dat er minder dan 500 kilometer aan privéritten is gereden. De kilometerstanden van de rittenregistratie sloten nu eenmaal niet aan bij de kilometerstanden zoals bleek uit de kilometerregistratie van de RDW. En dat de Porsche-garage opzettelijk onjuiste kilometerstanden zou hebben doorgegeven, maakt dat niet anders. Ook het aftrekken van de brillen en de behandeling tegen couperose waren volgens de rechter onterecht.

Wat betreft de boete van bijna €11.000 oordeelde de rechter wel in het voordeel van de man. Volgens de belastinginspecteur was deze vergrijpboete terecht omdat de man als accountant beroepsmatig jaarrekeningen en aangiften voor andere belastingplichtigen verzorgt. Hiermee heeft hij een bovengemiddelde kennis van het belastingrecht, zeker op het gebied van aftrek van zorgkosten en privégebruik auto.

Daarmee zou volgens de inspecteur sprake zijn van voorwaardelijk opzet. Maar volgens de rechter maakt iemands beroep nog niet dat er opzettelijk onjuist aangifte is gedaan en dus werd de boete vernietigd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop