Nieuws/Financieel
1835557741
Financieel

’Handelshoop kan AEX boven 600 punten zetten’

Na afgelopen week al even aan de 600 punten te hebben geroken, zou de AEX hier volgende week doorheen kunnen breken. „Maar daarvoor is wel positief nieuws zoals meer duidelijkheid over de handelsdeal tussen de VS en China nodig”, meldt econoom Bas van Geffen (Rabobank).

De AEX schoot dinsdagmiddag voor het eerst in ruim achttien jaar even door de 600 punten heen. Maar vervolgens bleef de beursgraadmeter hier net onder hangen.

„Er kwamen tegengestelde berichten over het handelsoverleg. Minister Ross van Economische Zaken in de VS en adviseur Kudlow lieten weten dat een akkoord nabij is. Maar uit andere berichten bleek dat er onenigheid bestaat wat betreft de aankoop van landbouwproducten”, aldus Van Geffen.

Voor wat betreft het handelsnieuws komende week kijkt de econoom niet alleen naar de onderhandelingen tussen de VS en China. „Trump had eigenlijk afgelopen week al moeten aangeven wat hij met de importtarieven op Europese auto’s gaat doen. Het lijkt erop dat hij dit voorlopig uitstelt. Daarover komt binnenkort waarschijnlijk duidelijkheid, wat vrij positief zou zijn.”

De Europese vertrouwenscijfers die aan het einde van de week naar buiten komen, kunnen volgens Van Geffen ook het laatste zetje aan de AEX geven. „Donderdag werd bekend dat Duitsland een recessie net heeft kunnen ontlopen, gedreven door de binnenlandse consumptie. Uit het consumentenvertrouwen zal moeten blijken of de consumptie de groei kan blijven aanjagen. En ik ben benieuwd of de inkoopmanagersindices een positieve kentering laten zien.”

Diverse centralebankiers houden ook toespraken, waaronder de kersverse voorzitter van de ECB Christine Lagarde. „Ik denk dat zij opnieuw de nadruk zal leggen op de noodzaak van overheden om te gaan stimuleren. Omdat een recessie is uitgebleven, lijkt het ministerie van Financien in Duitsland deze overigens minder te zien.”

Weekagenda

Maandag 18 november

00.00 CBS: Vermogen en vermogensongelijkheid 2018

16.00 VS: Vertrouwen van huizenbouwers

Dinsdag

00.00 CBS: Kwartaalbeeld industrie

08.00 VK: Kwartaalcijfers EasyJet

11.00 Eurozone: Bouwproductie (september)

13.00 VS: Kwartaalcijfers Home Depot

14.30 VS: Woningbouw en bouwvergunningen

Woensdag

05.00 Japan: handelsbalans

16.30 VS: Olievoorraden

18.00 Kwartaalcijfers HAL

20.00 VS: Notulen Fed

Donderdag

06.30 NL: Consumentenvertrouwen, werkloosheid, consumentenuitgaven

07.30 Kwartaalcijfers Lucas Bols, Tie Kinetix

13.30 EU: Notulen ECB

14.30 VS: Wekelijkse werkloosheidsaanvragen

16.00 VS: bestaande woningverkopen

Vrijdag

02.30 Japan: Inkoopmanagersindex

09.00 Toespraak ECB-voorzitter Christine Lagarde in Frankfurt

10.00 Eurozone: Inkoopmanagersindex

14.00 Kwartaalcijfers Prosus/Naspers

16.00 VS: Consumentenvertrouwen universiteit van Michigan