Nieuws/Financieel
183697380
Financieel

Roestvrijstaalbedrijf Aperam voelt gevolgen coronacrisis

Luxemburg - Roestvrijstaalproducent Aperam heeft in het tweede kwartaal een lager bedrijfsresultaat behaald, onder druk van een gedaalde verkoop door de coronacrisis.

Het bedrijf had al gewaarschuwd voor een lagere winstgevendheid. Aperam had te kampen met het stilleggen van fabrieken en een zwakkere vraag vanuit de auto-industrie door de virusuitbraak.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op €49 miljoen tegen €70 miljoen in het eerste kwartaal. De omzet bedroeg €818 miljoen tegen €1,05 miljard in de eerste drie maanden. De verschepingen van roestvrijstaal daalden met 14% op kwartaalbasis tot 376.000 ton.

Aperam stelde vooraf dat het nog steeds een positieve vrije kasstroom zou leveren, en dat bevestigt het concern woensdag.

"Winst Aperam overeind"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman:

„Topman Timoteo di Maulo wond er geen doekjes om: het derde kwartaal wordt net zo uitdagend als het tweede kwartaal. Zijn recente waarschuwing voor een lagere winst kwam woensdag ruim uit. Resultaten lagen deels onder de consensus van analisten. De ebitda viel na sterke kostenbesparingen mee: €49 miljoen bij €42 miljoen verwachting en €70 miljoen in het eerste kwartaal. Maar Aperam hield winst: het nettoresultaat ligt met €20 miljoen wel onder een gepeilde verwachting van €90 miljoen netto, de winst per aandeel van €0,27 stelt misschien teleur.”

@theobesteman op Twitter

Aperam gaf aan voor het derde kwartaal op een vergelijkbaar resultaat te rekenen als in het tweede kwartaal. Volgens het bedrijf begint de vraag aan te trekken, maar ligt die nog altijd flink onder het normale niveau. Om de crisis het hoofd te bieden wordt door het bedrijf in de kosten gesneden.

Over het eerste halfjaar is de omzet duidelijk teruggelopen afgezet tegen dezelfde periode vorig jaar: €1,87 miljard versus €2,27 miljard. De kwartaalwinst per aandeel daalde tot €0,27, tegen €0,69 een jaar eerder in hetzelfde kwartaal.

Aperam zag de schuld oplopen naar €123 miljoen in juni, eind maart was dat nog €108 miljoen.