1837334
Financieel

Lagarde wil noodfonds eurozone

IMF-voorzitter Christine Lagarde heeft plannen onthuld voor een nieuw fonds voor de eurozone dat als appeltje voor de dorst functioneert en grotendeels door de lidstaten moet worden gevuld.

Daarmee claimt zij tegemoet te komen aan de zorgen van de noordelijke EU-landen. Die vrezen bij een volgende crisis op te draaien voor de financiële nasleep van de economische problemen van hun zuidelijke buren. Het idee voor een Europees Monetair Fonds (EMF) bestaat al jaren in Brussel.

Lagarde heeft volgens de Financial Times de steun van Frans president Emmanuel Macron voor dit plan. Die is voorstander van versterking van Europese buffers en uitbreiding van de monetaire unie. Maar dat stuit op veel verzet binnen de EU.

’Baken van hoop’

De voorzitter van het IMF zei maandag tijdens haar speech voor de DIW-denktank in Berlijn dat „een verdere eenwording van het eurogebied een kompas kan zijn voor welvaart voor de regio en een baken van hoop voor de wereld”.

Lagardes voorstel komt tijdens het debat over de toekomst van de eurozone bij fel verzet van acht veel fiscaal-conservatievere landen, geleid door Nederland.

Stap verder

Het is niet voor het eerst dat Lagarde zich positief uitliet over de mogelijkheid van zo'n Europese variant van het IMF. Wel leek Lagarde nu een stapje verder te gaan. Ze kwam nu met nadere details over hoe dit fonds er dan uit zou moeten zien. Eurolanden zouden elk jaar een financiële bijdrage moeten leveren, zodat er een pot met geld opgebouwd wordt om eurolanden met financiële problemen door middel van een lening noodsteun te kunnen geven.

Het idee voor zo'n Europees Monetair Fonds (EMF) bestaat al jaren in Brussel. Onder andere Frankrijk is er een voorstander van om het huidige Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) om te vormen tot een dergelijke instelling. Nederland staat er niet afwijzend tegenover.

Crisissysteem nodig

Zwitserse journalisten vroegen Lagarde vorige maand nog of ze er geen bezwaar tegen had dat Brussel dan dezelfde soort dingen zou gaan doen als het IMF. ,,Waarom niet”, antwoordde Lagarde toen. ,,De crisis in de eurozone heeft laten zien dat er een crisis-systeem nodig is dat onafhankelijk is, snel kan reageren en dat werkt volgens strikte regels. Hoe dat mechanisme heet, is van secondair belang.''

In haar toespraak in Berlijn wees de IMF-topvrouw er verder op dat de wereldeconomie momenteel een ,,aanhoudende en breed gedeelde” opleving doormaakt. Dat neemt volgens haar niet weg dat er ook grote bedreigingen spelen, zoals de opkomst van populisme en protectionisme. Europa zou er daarom goed aan doen door te pakken met het geplande proces om een bankenunie en een soort gemeenschappelijke kapitaalmarkt op te zetten.