Nieuws/Financieel
1838083620
Financieel

Amerikaanse centrale bank zet rente op 0%

Fed-voorzitter Powell

Fed-voorzitter Powell

Amsterdam - De Amerikaanse centrale bank heeft nieuwe crisismaatregelen aangekondigd om de effecten van het coronavirus in te dammen. De rente gaat met 1 procentpunt omlaag naar een bandbreedte van 0 tot 0,25%.

Fed-voorzitter Powell

Fed-voorzitter Powell

Ook kondigde de Federal Reserve aan ruim $700 miljard aan obligaties te kopen. Hoe ernstig de crisis is, blijkt wel uit de timing. Woensdag is de rentevergadering van de Fed, normaal gesproken het moment om renteverandering bekend te maken. Maar na de ongekende verliezen op de beurzen afgelopen week kondigde Fed-voorzitter Jay Powell nu al de crisismaatregelen aan.

„Het coronavirus heeft een enorm effect op Amerikaanse bedrijven en huishoudens. De eerste respons komt vanuit de zorg, maar wij moeten doen wat nodig is voor de economie”, zei Powell zondagavond in een inderhaast ingelaste persconferentie.

De vraag is hoe effectief de maatregelen gaan zijn, zondagavond wezen de futures op een bloedrode opening van Wall Street.

Trump blij met Powell

President Donald Trump is in zijn nopjes met de renteverlaging, die hij ’geweldig’ en ’goed nieuws’ noemde. In het verleden uitte Trump juist veel kritiek op de Fed, omdat de Amerikaanse rente relatief hoog was ten opzichte van die in andere landen. Voor zijn aantreden was het nog heel ongebruikelijk dat de Amerikaanse president openlijk het rentebeleid bekritiseerde.

Het is voor het eerst sinds de financiële crisis dat de Amerikaanse rente naar het nulpunt gaat. Ruim anderhalve week geleden verlaagde de Fed de rente al met 0,5 procentpunt.

Tegelijkertijd werkt de Fed samen met de centrale banken van Canada, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zwitserland en met de Europese Centrale Bank om liquiditeit in de dollar wereldwijd te waarborgen.

Kredietverlening voor bedrijven

Wereldwijd halen centrale banken van alles uit de kast om de economie op de been te houden. De Europese Centrale Bank kondigde afgelopen week nieuwe kredietpakketten aan, zodat banken goedkoop kunnen lenen. De bedoeling is dat ze daarmee de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens in stand houden, als die in de problemen komen door het coronavirus.

De maatregelen die de Fed nu aankondigt, hebben hetzelfde doel. „De Federal Reserve is voorbereid om alle instrumenten te gebruiken om de kredietverleningen voor huishoudens en bedrijven op gang te houden, en zo te zorgen voor maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit”, verklaarde Powell.