Nieuws/Financieel
1839219077
Financieel

Giga operatie: ’ons’ goud in holst van nacht naar Haarlem

De route begon in Amsterdam

De route begon in Amsterdam

Met een bijna militaire operatie is in de nacht van vrijdag op zaterdag 200 ton aan goudbaren - goed voor ongeveerd €10 miljard - en €4,5 miljard aan papiergeld uit de kluizen van de Nederlandsche Bank (DNB) verhuisd naar een recent extra beveiligd complex in Haarlem, de voormalige drukkerij Joh. Enschedé.

De route begon in Amsterdam

De route begon in Amsterdam

De operatie begon vrijdagavond, volgens DNB onder ’bijzondere beveiligingseisen’.

Het loodzware goudtransport verliep via een geheim gehouden route in een grootscheepse verhuisoperatie naar de voormalige drukkerij. Daar komt het in zwaar verstevigde kluizen te liggen.

De centrale bank werkt voor het beveiligde transport samen met Defensie, de Koninklijke Marechaussee en de politie.

De bank aan het Amsterdamse Frederiksplein.

De bank aan het Amsterdamse Frederiksplein.

De Nederlandsche Bank deelde vrijdagavond zelf deze beelden van het transport op Twitter:

Op het moment van het transport werden tijdelijk enkele wegen afgesloten, aldus de bank. Om welke wegen dit precies ging, werd uit veiligheidsoverwegingen vooraf niet bekend gemaakt, stelt DNB.

Verkast uit Amsterdam

Aanleiding voor de hele operatie is de vernieuwing van het hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam. Onderin staan de grote kluizen met onder andere het goud.

Er is veel beveiliging ingezet voor het transport.

Er is veel beveiliging ingezet voor het transport.

Later gaat het goud en het complete bankbiljettenbedrijf van De Nederlandsche Bank naar een groot terrein in Zeist. Dat wordt gereed gemaakt en moet over drie jaar klaar zijn. Tot die tijd blijft het goud in Haarlem liggen.

Het vervoerde goud vertegenwoordigd ongeveer een derde van wat DNB in zijn kluizen heeft liggen. Het meeste ligt in het buitenland, 31% in New York en de overige 38% van de goudvoorraad ligt in Engeland en Canada.