Nieuws/Financieel

Marge Vitol krimpt door hoge olieprijs

Vitol verdient aan opslag en doorverkoop van ruwe olie.

Vitol verdient aan opslag en doorverkoop van ruwe olie.

bloomberg

Amsterdam - Het Rotterdamse Vitol, ’s werelds grootste onafhankelijke oliehandelaar, heeft zijn nettowinst vorig jaar fors zien dalen tot $1,5 miljard, tegen $2 miljard het jaar ervoor. Na het recordjaar 2016 kreeg last van de stijgende olieprijs, momenteel $70 per vat.

Vitol verdient aan opslag en doorverkoop van ruwe olie.

Vitol verdient aan opslag en doorverkoop van ruwe olie.

bloomberg

Vitol verwerkte voor $181 miljard aan ruwe olie, zeven miljoen vaten per dag, tegen $152 miljard in 2016.

Goedkoop inkopen en duurder verkopen, de traditionele cash and carry-activiteiten, bood Vitol minder. Het concern, dat recent met Carlyle en Reggeborgh de beursnotering van onderdeel Varo Energy bekend maakte, geeft niet meer bedrijfsresultaten vrij.

Topman Ian Taylor, die het Nederlandse bedrijf in dertig jaar tot wereldspeler uitbouwde, maakt plaats voor Russell Hardy, hoofd operationale zaken in Europa, Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijfsicoon Taylor wordt chairman.

Verkoop onderdelen

Vitol is anders dan concurrenten Trafigura en Glencore, die ook in metalen handelen, uitsluitend op de energiemarkt gericht. Het erkent daarbij minder te profiteren dan zijn sectorgenoten. Trafigura meldde eind vorig jaar een afname in olie van het bedrijfsresultaat met 22%, terwijl zijn metaleninkomsten die teruggang ruim goed maakten.

Vitol kampte met backwardation: de prijs van huidige futurecontracten is hoger dan die voor toekomstige levering, waarmee het orders met verlies verwerkt, veelal om klanten vast te houden. Het Rotterdamse bedrijf wil met verkoop van onderdelen en zijn belang in raffinage de inkomsten op peil houden.