Nieuws/Financieel
1844885934
Financieel

Maandag in gesprek?

Piloten KLM in brief aan minister Hoekstra: bereid tot langer loonoffer

Pilotenvakbond VNV heeft aan minister Hoekstra (Financien) laten weten bereid te zijn om na het aflopen van het huidige loonoffer bij KLM opnieuw in gesprek te gaan over een verlenging. Ook wil ze maandag de situatie met de minister bespreken.

Dat blijkt uit een zondag verzonden brief, die is ingezien door De Telegraaf. De toekomst van de luchtvaartmaatschappij staat op losse schroeven, omdat de minister op dit moment geen leningpakket van €3,4 miljard wil verstrekken aan de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. Vakbonden FNV en VNV hebben zich tot nu toe niet zwart op wit gecommitteerd aan vijf jaar loonmatiging, die minister Hoekstra gepast vindt gedurende de looptijd van de lening.

In de brief van de VNV wordt de termijn van vijf jaar niet genoemd. De vakbond houdt het huidige akkoord aan, dat voor 17 maanden is afgesproken. „We zijn bereid om in gesprek te gaan over de bijdrage die de situatie van dat moment vraagt”, staat in de brief van VNV-voorzitter Willem Schmid te lezen.

Voldoende?

De vraag is of de brief aan de minister voldoende is, want vakbond FNV heeft geëist dat de afspraken met de vliegers over het huidige loonoffer gelijk getrokken wordt met de rest. Deze hebben afspraken met een looptijd voor 2,5 jaar, plus daarbij een extra ’commitment-clausule’ voor vijf jaar. Over deze ongelijke afspraken is de afgelopen weken een conflict uitgebroken bij KLM, dat op de rug ligt door de coronacrisis. De vakbond vraagt de minister snel terug te koppelen, indien de brief niet genoeg is.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat de pilotenbond in gesprek moet met de directie van de luchtvaartmaatschappij: „De bal ligt nu bij KLM en de bonden. Het kabinet heeft met de directie van KLM afspraken gemaakt en voert daar het gesprek mee.”

Volgens de VNV was men niet op de hoogte gesteld dat er voor vijf jaar een commitment gegegeven moest worden, zo staat in de brief te lezen. De andere vijf vakbonden bij KLM ondertekenden een aparte verklaring, die bij de cao-overeenkomsten wordt gevoegd.