Financieel/Ondernemen
184492396
Ondernemen

Recordbedrag naar Europese start-ups

AMSTERDAM (ANP) - De investeringen in Europese start-ups zijn vorig jaar naar een nieuwe recordhoogte gestegen. Wereldwijd nam het aantal investeringen in start-up juist af.

In Europa nam de omvang van de investeringen toe, terwijl het aantal deals terugliep. In Nederland sprong een nieuwe financieringsronde van €250 miljoen voor onlinesupermarkt Picnic in het oog.

In totaal ging er in Europa 38,7 miljard dollar (34,8 miljard euro) aan durfkapitaal naar start-ups, schrijft accountants- en adviesbureau KPMG in een nieuw rapport. Dat is bijna 40 procent meer dan in 2018.

Deals werden groter doordat investeerders vooral geld staken in start-ups die al een tijdje actief zijn. Vermogensbeheerders die voor rijke families opereren roerden zich actiever, en zij investeerden vooral in ondernemingen die al een doordacht bedrijfsplan hebben. Bedrijven in de prilste fase van hun ontwikkeling konden op minder interesse rekenen.

Britse start-ups sleepten in weerwil van de brexit grote investeringen in de wacht. Snyk, dat zwakke punten in software opspoort, kreeg een kapitaalinjectie van $1,25 miljard. Fintechbedrijf Hastee haalde $268 miljoen op. Amazon zegde een investering van $575 miljoen in Deliveroo toe, maar deze deal hangt nog af van Brits mededingingsonderzoek.

Wereldwijd ging er vorig jaar in totaal $258 miljard naar jonge ondernemingen. Dat was in 2018 nog $302 miljard.