Nieuws/Financieel
1845805
Financieel

CDA: opheldering over slepende Siemens-zaak

De CDA in de Tweede Kamer wil een eind aan de onzekerheid voor de werknemers van Siemens in Hengelo.

De Kamerleden Amhaouch en Omtzigt, beiden CDA, hebben dinsdag aan minister Wiebes (Economische Zaken) opheldering gevraagd over het slepende proces rondom de dreigende sluiting van de vestiging in Hengelo. Hoewel er gesprekken gaande zijn over een doorstart, is de adviesaanvraag voor de sluiting naar de ondernemingsraad gestuurd. Verder willen ze binnen twee weken antwoord, zodat er een eind komt aan de onzekerheid voor de werknemers.

Winst

In november maakte het moederconcern in Duitsland bekend dat de vestiging in Hengelo gaat sluiten, als gevolg van een centralisatieslag. Hierdoor dreigen 650 man hun baan te verliezen. Onder personeel, vakbonden en politiek is in de afgelopen maanden onrust ontstaan over de sluitingsplannen, omdat ’Hengelo’ winst maakt. Na de aankondiging van de sluiting werd het verkoopproces pas opgestart.

„De partijen blijven gecommitteerd aan het proces van onderhandelingen rondom overname. Dat gaat onverminderd door”, reageert een woordvoerder van minister Wiebes. Hij liet in februari nog weten dat er ‘binnenkort’ duidelijkheid zou komen. De bewindsman stelt nu dat de onderhandelingen „nog even kunnen duren”.

Volgens de zegsman is de adviesaanvraag een ‘formeel proces’. „We kunnen nu geen nadere mededelingen doen; dit zou het proces nadelig kunnen beïnvloeden”, zegt de woordvoerder verder. „Zoals de minister al eerder aangaf: stille diplomatie is cruciaal.”

Rinnooy Kan

De Kamerleden willen dat Wiebes de raad van commissarissen (rvc) overtuigd dat ze niet in hoeven te stemmen met een sluiting van de winstgevende vestiging. Onder meer PvdA-prominent Gerdi Verbeet en voormalig ING-bankier en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan zijn toezichthouder bij Siemens Nederland.

Afgelopen zondag zei vertrekkend topman Van der Touw tegen De Telegraaf dat hij positief gestemd is over een doorstart. Hij blijft op verzoek van het moederbedrijf nog betrokken bij de afronding van dit proces. Van der Touw geldt als een ’captain of industry’ en is onder meer vice-voorzitter van de werkgeversvereniging VNO-NCW.