Nieuws/Financieel
1848418664
Financieel

’Amazon betaalde geen belasting in Europa’

LUXEMBURG (ANP) - De Europese webwinkeldivisie van Amazon zou over 2021 geen belasting hebben afgedragen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van documenten die het inzag.

Het Europese onderdeel van het Amerikaanse bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van €51,3 miljard, maar had onder de streep een verlies van €1,2 miljard. Daardoor zou het bedrijf geen winstbelasting verschuldigd zijn. Ook zou het bedrijf een belastingvoordeel van €1 miljard hebben ontvangen.

De omzet van de in Luxemburg gevestigde Europese retailtak steeg op jaarbasis met 17%. Onder Amazon EU Sarl vallen de omzetten die in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Zweden zijn gemaakt.

Onder vergrootglas

Amazon ligt al langere tijd onder een vergrootglas bij Europese regelgevers vanwege de belastingafdracht. Het bedrijf uit Seattle won eerder een beroepszaak over een belastingaanslag van €250 miljoen. Die werd door toezichthouders opgelegd omdat ze meenden dat afspraken met Luxemburg uit 2003 neerkwamen op illegale staatssteun. Daar was de op één na hoogste rechtbank van de Europese Unie het niet mee eens. De Europese Commissie tekende daarop beroep aan.

De documenten die Bloomberg inzag geven een zeldzaam inzicht in de regionale financiën van Amazon. In 2021 had het concern een inkomen van $33,4 miljard, tegen $21,3 miljard een jaar eerder. Het bedrijf splitst de inkomsten en omzet uit e-commerce niet per land uit.

Verrekenen van verliezen

Amazon zegt in een reactie in heel Europa vennootschapsbelastingen te betalen. Daarmee zouden honderden miljoenen dollars zijn gemoeid. Het belastingvoordeel van €1 miljard dat Amazon zou genieten, zou te maken hebben met het verrekenen van verliezen zoals dat volgens de regels mag.