Nieuws/Financieel
1850946
Financieel

Na zes jaar weer dividend Vion

Boxtel - Vleesverwerker Vion keert voor het eerst in zes jaar weer dividend uit. Het concern heeft na drie jaar herstructurering op alle fronten de resultaten verbeterd en het financiële huishoudboekje weer op orde.

De rundvlees- en varkensslachterij heeft besloten €9,5 miljoen dividend uit te keren aan aandeelhouder ZLTO, die 15.000 boeren vertegenwoordigt in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland.

De omzet van Vion werd afgelopen jaar gestuwd door hogere vleesprijzen en steeg 6,5% naar €5,1 miljard. Het concern zag de hoeveelheid afgeleverde kilo’s juist iets dalen door de sluiting van een varkensslachterij in het Duitse Zeven. Bij de runderdivisie en de divisie Food Service is het volume op peil gebleven.

Vion zag zijn kasstroom afgelopen jaar verbeteren tot €39 miljoen, ten opzichte van de €6,5 miljoen uit 2016. De nettowinst daalde wel met 43% tot €22 miljoen, maar dat kwam door verminderde belastingvoordelen. „Voor 2018 gaan wij uit dat de winst weer zal stijgen”, zegt cfo Joost Sliepenbeek. Het bedrijfsresultaat steeg van €61 miljoen in 2016 naar €64 miljoen afgelopen jaar.

Vion, dat 1 juni afscheid neemt van zijn ceo Francis Kint, heeft de afgelopen jaren fors moeten herstructureren. Het bedrijf kampte met de naweeën van mislukte overnames in onder meer het Verenigd Koninkrijk. „De balans heeft inmiddels een eigen vermogen van 44%”, stelt Sliepenbeek.

Over 2018 is Vion voorzichtig. De slachterijreus heeft in het begin van het jaar het vee duurder zien worden, maar de vleesprijs steeg niet mee. Sliepenbeek: „Ik verwacht dat de vleesprijzen voor consumenten komende tijd ook redelijk stabiel blijft.”