Financieel/Ondernemen
1851333
Ondernemen

SOCIALE ZAKEN Bloemenstorm gaat verspilling tegen

Nieuw leven voor tulpenbol

Frank en Sophie Berbée laten overtollige bloembollen bloeien.

Frank en Sophie Berbée laten overtollige bloembollen bloeien.

Breezand - Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen de Keukenhof om zich te vergapen aan de krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten, lelies en andere bolgewassen. Wat de meeste bezoekers niet weten, is dat er jaarlijks 2,4 miljoen kilogram aan bloembollen op de composthoop verdwijnt. Met Bloemenstorm willen Frank en Sophie Berbée die verspilling tegengaan.

Frank en Sophie Berbée laten overtollige bloembollen bloeien.

Frank en Sophie Berbée laten overtollige bloembollen bloeien.

Het echtpaar uit Breezand koopt bloembollen die kwekers weg moeten gooien. Ze planten die in meerdere lagen in bakken die bedrijven voor hun entree kunnen plaatsen. „Voor de prijs van een bos bloemen die bedrijven wekelijks op de balie zetten, kunnen ze ook buiten twee bakken vol fleurige bloemen neerzetten”, aldus Sophie.

Bedrijven nemen een abonnement waarna de gevulde bloembak op de afgesproken plaats wordt neergezet. Doordat er verschillende lagen bloembollen zijn geplant, komen er steeds nieuwe bloemen op. Na vier maanden haalt Bloemstorm de uitgebloeide bak op en zet er een exemplaar met nieuwe bollen voor in de plaats.

„Het was best een gepuzzel om de juiste bollen bij elkaar te zoeken zodat er het hele jaar door sprake is van bloei”, geeft Frank toe. „Maar allebei onze vaders zijn hun hele leven al werkzaam in de bollen dus hun kennis kwam goed van pas.”

Kwekers reageren enthousiast op het initiatief. Sophie: „Sommigen willen hun overschot zelfs gratis overhandigen, maar dat willen we niet. We willen er wel iets voor betalen.”

Het echtpaar heeft berekend dat ze met 8000 bloembakken 10% bollen van de afvalstroom kunnen redden. Inmiddels staan er ruim honderd bakken van Bloemenstorm in het land. „We hebben dus nog genoeg groeipotentieel.”

Frank wijst erop dat ze niet alleen de bloembollen van de composthoop redden, maar tegelijkertijd het straatbeeld een stuk fleuriger maken. „Op Schiphol zien toeristen prachtige foto’s van tulpen en narcissen, maar eenmaal buiten zien ze die niet meer. Met onze bakken willen we dat veranderen.”