Nieuws/Financieel
1851560
Financieel

Column: Kan Turkse munt nog gered worden?

De Turkse lira gaat in 2018 opnieuw keihard onderuit. Daar zal geen verandering in komen zolang de centrale bank geen poging waagt om de gierende inflatie onder controle te krijgen.

Op het eerste gezicht lijkt de economie van Turkije de wind in de rug te hebben. Het land stevent af op een groei van ruim 4% in het lopende jaar, terwijl de politieke spanning juist wat is afgenomen. Achter dit mooie beeld gaat echter een groot en groeiend probleem schuil. De inflatie blijft hardnekkig hoog. In november vorig jaar werd het hoogste niveau bereikt sinds 2004. Sindsdien is de inflatie wat gedaald: van bijna 13% naar ruim 10%. Dat ligt nog altijd dubbel zo hoog als de 5% waar de Turkse centrale bank naar streeft.

Politieke motieven

In heel veel andere landen hadden centrale bankiers allang de rente flink opgeschroefd om de inflatie omlaag te drukken. In Turkije neemt de bank echter een afwachtende houding aan. Dat komt omdat er behalve economische argumenten ook politieke motieven meespelen. In november volgend jaar worden presidentsverkiezingen gehouden. Er is de zittende premier Recep Tayyip Erdogan veel aan gelegen om de economische groei voorlopig niets in de weg te leggen. De kans is dus klein dat er binnenkort een renteverhoging komt, die ertoe zou leiden dat consumenten en bedrijven de rentelasten zien stijgen.

Vrije val van de lira

Door de hoge inflatie ontstaan er onevenwichtigheden in de Turkse economie. Het tekort op de lopende rekening kwam in januari uit op $50,6 mrd. In dezelfde maand van vorig jaar was dat nog $33,6 mrd. Deze uitstroom speelt een belangrijke rol bij de vrije val die de Turkse lira doormaakt. De munt is sinds eind 2017 met ruim 8% gedaald ten opzichte van de euro. Tegenwoordig is de lira nog maar €0,20 waard, terwijl dat tien jaar geleden nog ruim een halve euro was. Verschillende zakenbanken waarschuwden deze maand al dat de Turkse munt in een negatieve spiraal terecht dreigt te komen.

Zo stop je een valutacrash

Het is nu zaak om de daling van de lira te stoppen. Dat kan op twee manieren. Als de risicobereidheid van beleggers toeneemt, zullen meer investeerders de gevaren voor lief nemen en meer geld stoppen in Turkse bedrijven op zoek naar een hoger rendement. Gezien de oplopende spanning op financiële markten is die zeer klein. Dat geldt ook voor de andere optie: een renteverhoging door de centrale bank. De deur komt daarvoor (waarschijnlijk) pas op een kier als de verkiezingszege Erdogan niet meer kan ontgaan. Het zou dus zomaar kunnen dat je over een paar jaar nog maar een dubbeltje voor een lira krijgt.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.