Financieel/Ondernemen
185162645
Ondernemen

Brasserie sluit uit protest tegen corona-toegangscontrole

Brasserie Darwin

Brasserie Darwin

Amsterdam - Brasserie Darwin uit Heerlen gaat vanaf zaterdag ’vrijwillig in lockdown’. De eigenaar is het niet eens met het overheidsbeleid dat ze al hun gasten moeten vragen om een coronatoegangsbewijs.

Brasserie Darwin

Brasserie Darwin

„Wij zijn geen boa of politieagent. Wij zijn geen vazal van de overheid. Wij controleren en discrimineren niemand, ook niet in opdracht van die overheid. Wij weigeren onderscheid tussen mensen te maken op basis van een QR-code, ongeacht of onze gasten zich buiten op ons terras bevinden, op weg zijn naar het toilet of lekker aan een tafeltje binnen willen zitten”, zo laat het bedrijf weten in een verklaring op sociale media.

Het bedrijf zegt de overheidsregels niet te willen negeren. „Dat leidt evenwel tot allerlei discussies. Met de boa, de politieagent, een ambtenaar van de gemeente Heerlen of met één van onze eigen gasten die van oordeel is – een mening die wij overigens respecteren – dat wij andere gasten wél dienen te controleren op de aanwezigheid van een groen vinkje.”

Tweedeling

De eigenaar zegt met niemand een discussie te willen aangaan omdat hij geen bijdrage wil leveren aan een tweedeling in de maatschappij. „Ook willen wij geen rol vervullen bij het maken van onderscheid tussen mensen. Daarom hebben wij besloten de toegangsdeuren van de zaak met ingang van zaterdag 25 september voor alle gasten – met en zonder groen QR-vinkje – te sluiten voor onbepaalde tijd. Een lockdown derhalve, maar deze keer vrijwillig.”

Het terras blijft afhankelijk van het weer wel open. Voor een toiletbezoek is een QR-code namelijk niet vereist, omdat de toiletten buitenom bereikbaar zijn.