Nieuws/Financieel
1852338
Financieel

DNB: Niet wachten met afbouw ECB-steun

DNB-president Klaas Knot

DNB-president Klaas Knot

Maak haast met het afbouwen van het ruime beleid van de Europese Centrale Bank. Een beter moment daarvoor komt niet, nu de economie van de eurozone draait op de toppen van haar kunnen.

DNB-president Klaas Knot

DNB-president Klaas Knot

Dat is de belangrijkste boodschap van De Nederlandsche Bank bij de presentatie van het jaarverslag. Wat DNB-president Klaas Knot betreft, leidt langer wachten alleen maar tot grotere problemen.

Door het ruime monetaire beleid, bedoeld om de eurozone uit de crisis te helpen, is de rente gedaald tot historische dieptepunten. Dat geeft bedrijven de ongewenste prikken om zich in de schulden te steken. Bedrijven die eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn, worden door de lage rente onnodig lang op de been gehouden omdat ze heel goedkoop kunnen lenen. Dat is weer niet goed voor de groei van de productiviteit.

Rente in 2019 omhoog

Nog tot en met september koopt de ECB voor €30 miljard aan obligaties op. Daarna is de verwachting dat de centrale bank dit opkoopprogramma afbouwt. Wanneer het opkooprogramma is gestopt, kan ook de rente weer omhoog. Wat Knot betreft, kan dat in het tweede kwartaal van 2019, zei hij tijdens de presentatie.

Voor Nederland geldt dat onze economie, die dit jaar 3,2% groeit, nog beter draait dan de eurozone als geheel (met een groei van 2,4%). Maar die ruimte moeten we wat Knot betreft gebruiken om ons beter voor te bereiden op mindere tijden. Dan gaat de Nederlandse economie namelijk harder onderuit dan die van andere landen in de eurozone.

Volgens Knot is het verlagen van de hypotheekschulden een van de eerste dingen die aangepakt moet worden. Ook moet er haast gemaakt worden met het hervormen van het pensioenstelsel. Nu hebben deelnemers te weinig vertrouwen in het pensioenstelsel en kunnen kortingen niet worden uitgesloten.

Bonussen

Ook ging DNB in op de ophef rond de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers en de ’aanblijfbonus’ voor de top van NIBC nu de bnak naar de beurs is gegaan. „Om vertrouwen in financiële instellingen te houden is een goede verstandhouding nodig met de samenleving. Dat vertrouwen kreeg hierdoor een schok, als toezichthouder zijn we deaar ongelukkig mee”, zei DNB-bestuurslid Jan Sijbrand.

Tegelijkertijd kan de centrale bank er maar weinig aan doen. Sijbrand: „Er zijn in Nederland heel gedetailleerde regels over de vaste en variabele beloningen, die handhaven wij. Maar daarom is onze ruimte om te oordelen beperkt.”