Nieuws/Financieel
1853649
Financieel

Activist in Ahold

Ahold Delhaize-CEO Dick Boer

Ahold Delhaize-CEO Dick Boer

Amsterdam - De eerste activistische belegger heeft zich gemeld aan de poort van het Ahold-hoofdkantoor in Zaandam. Het Franse hedgefonds CIAM eist dat Ahold de verlenging van zijn beschermingsconstructie voorlegt aan de aandeelhouders.

Ahold Delhaize-CEO Dick Boer

Ahold Delhaize-CEO Dick Boer

Vermoedelijk zal CIAM niet de enige zijn die ketelmuziek gaat maken. Betrokkenen gaan er van uit dat anderen het voorbeeld zullen volgen.

Beschermingsconstructie

De beschermingsconstructie van Ahold, de Stichting Continuiteit Ahold Delhaize (Scad, voor de fusie met Delhaize in 2016 nog de SAC geheten) kan via een call optie tijdelijk extra aandelen uitgeven om een vijandige overname te blokkeren. Deze mogelijkheid is in 2003 gecreëerd, toen de oorspronkelijke beschermingsconstructie uit 1989 werd aangepast. De aandeelhouders van Ahold stemden destijds voor het machtigen van de raad van bestuur tot het verstrekken van de calloptie aan de SAC.

Eeuwig verlengd

De levensduur van de in 2003 aan de toen nog Stichting Ahold Continuïteit geheten verstrekte calloptie is destijds beperkt op 15 jaar. Op 18 december 2018 verloopt het contract tussen het bestuur van Ahold Delhaize en het bestuur van de Stichting.

Voor het verlengen, zo blijkt uit nader onderzoek door deze krant, is louter de handtekening van het de Ahold-top en het bestuur van de stichting nodig. Het contract kan in principe voor onbepaalde tijd verlengd worden, en aandeelhouders hebben daar niets over te zeggen.

In 2016 haalde Ahold Delhaize nog een stemming over een aanpassing in haar statuten van de agenda van de bijzondere aandeelhoudersvergadering waarin ook de fusie met het Belgische Delhaize beklonken moest worden. Destijds was het voorstel om aandeelhouders om de vijf jaar te gaan laten stemmen over verlenging van de optie.

Stemadviesbureaus hadden beleggers echter geadviseerd tegen te stemmen, veel Angelsaksische passieve beleggers volgen die adviezen vaak op. Sowieso hebben Angelsaksische aandeelhouders een broertje dood aan beschermingsconstructies zoals die in Nederland veel voorkomen.

Dear mr. Boer

In een op 12 maart gedateerde ’Dear Mr. Boer’ brief zegt CIAM dan ook tegen de verlenging van de levensduur van de SAC te zijn.

Ahold Delhaize heeft reden om te vrezen voor activisten die mogelijk zouden kunnen lobbyen voor een splitsing van het bedrijf in een Europees en een Amerikaans deel. Ook een overnamebod op het Amerikaanse deel is niet onrealistisch, schreven analisten van onder meer Bernstein al in 2017.

Concurrent Kroger werd daarvoor getipt. Twee derde van de omzet van het fusieconcern Ahold Delhaize komt uit de VS, waar een consolidatieslag verwacht wordt na onder meer de entree van Aldi en Lidl, en Amazon. De techgigant nam in 2017 Whole Foods over, een relatief kleine en dure supermarktketen, en voedde daarmee de speculatie dat Amazon zijn miljarden wel eens zou kunnen inzetten voor ene aanval op de sector.

’Gifpil’

Anne-Sophie D’Andlau, oprichtster van CIAM, noemt in een verklaring tegen persbureau Reuters de calloptie van de Scad een ’gifpil’, ’onwettig’, en een ’oorzaak voor het achterblijven van de koers van het aandeel Ahold Delhaize’.

„Er moet nog een beslissing worden genomen”, laat Ahold in een eerste reactie weten over het verlengen van het contract tussen bedrijf en stichting over de calloptie. „De aandeelhoudersvergadering is in april, maar daarin wordt geen besluit aan de aandeelhouders voorgelegd. De raad van bestuur beslist, met goedkeuring van de raad van commissarissen”, aldus een woordvoerster. Wel staat het onderwerp ter discussie op de agenda.

De afgelopen maanden was er, na aanleiding van onder meer het terugtrekken van het agendapunt in 2016, veel discussie over de vraag of het wel aan het bestuur van Ahold is om over de verlening van de levensduur van het contract met de Scad te beslissen, en of dat niet een zaak van de aandeelhouders is.

De aandeelhoudersvergadering van Ahold is op 11 april.