Nieuws/Financieel
1856131
Financieel

Column: het Betabet van Beleggen

Wilt u vandaag de dag op termijn nog iets overhouden van uw spaargeld dan bent u welhaast gedwongen om te gaan beleggen.

Maar waar moet u nu op letten als u gaat beleggen? Daarvoor heb ik voor u het “Betabet” van Beleggen samengesteld.

1. Bezint eer ge begint: zoals bij zoveel dingen in het leven geldt bij beleggen dit ook. Denk goed na of u de risico’s die bij beleggen horen wilt lopen.

2. Begrijpen: beleg in iets dat u begrijpt. Als men u niet kan uitleggen waarin u belegt doe het dan niet.

3. Bijsluiter financiële net zoals bij medicijnen is de aanbieder van een financieel product, dat onder toezicht staat, verplicht om een Financiële Bijsluiter (EBI) te maken. Hierin staan onder andere de risico’s.

4. Beleggingshorizon: hiermee wordt bedoeld hoe veel jaren u wilt/kunt beleggen. Als u uw geld op korte termijn (een jaar) nodig heeft dan kunt u beter niet beleggen.

5. Bergen van goud: de aanbieders van beleggingsproducten moeten ervoor waarschuwen dat “rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn”. Dat is niet voor niks, wees dus voorzichtig.

6. Behoedzaam: vertrouw niet alles wat u wordt voorgespiegeld. Blijf kritisch en argwanend. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.

7. Betrouwbaar: heeft de aanbieder bijvoorbeeld een AFM-vergunning en staat men onder AFM toezicht? Kunt u op internet zien wie erachter zit en kunt u de achtergronden van de directie/commissarissen vinden?

8. Breed: in de zin van spreiding. Spreidt uw beleggingen over meerdere categorieën, zoals effecten (aandelen/obligaties), vastgoed en ook spaargeld voor onverwachte uitgaven.

9. Blijf zitten: als het ineens wat minder gaat kom dan niet in de verleiding om meteen te verkopen en het verlies te nemen. Dit is namelijk typisch iets wat particuliere beleggers doen. Gewoon wachten op betere tijden. Het gezegde “men moet stilzitten, als men geschoren wordt” is meer dan waar.

10. Bijkopen: koop, indien mogelijk, juist bij als de koersen of waarde gezakt zijn. Dat brengt uw gemiddelde aankoopprijs immers omlaag.

11. Beheerskosten: vergelijk de beheerskosten van de diverse beleggingsfondsen. Bedenk hierbij dat lage kosten, net zomin als hoge kosten een garantie zijn voor een goed rendement.

12. Beleggingsfonds: als u geen verstand heeft van beleggen, beleg dan in een gespreid beleggingsfonds.

Als u deze adviezen opvolgt dan nemen de risico’s van beleggen af. Maar u moet zich te allen tijde realiseren dat beleggen risicovoller blijft dan sparen. Doch helaas zorgt de lage rentestand ervoor dat sparen inmiddels ook risico’s met zich meebrengt in de vorm van inflatie en de Vermogensrendementsheffing. Hierdoor verdampt immers jaarlijks een percentage van uw spaargeld en dat is zonde.

Frits Panhuyzen is algemeen directeur bij SynVest Asset Management in Amsterdam