Nieuws/Financieel
1856477
Financieel

Nieuwe eigenaar afvalbedrijf Attero

Attero’s composteer en vergistingsinstallatie in Tilburg

Attero’s composteer en vergistingsinstallatie in Tilburg

WILP (ANP) - Afvalbedrijf Attero krijgt een nieuwe eigenaar. Investeringsmaatschappij Waterland wil de onderneming verkopen aan investeerders 3i Infrastructure en DWS. De beoogde kopers, die hun geld voornamelijk in grote infrastructuurbedrijven steken, nemen ieder voor 50 procent de aandelen Attero over.

Attero’s composteer en vergistingsinstallatie in Tilburg

Attero’s composteer en vergistingsinstallatie in Tilburg

Het Britse 3i en het Duitse DWS betalen de overname met geld dat overwegend afkomstig is van grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsbedrijven, inclusief een groot aantal Nederlandse pensioenfondsen. Een concrete overnamesom werd niet gegeven.

Attero is de voormalige afvalverwerkingstak van energiebedrijf Essent. Al in 2016 werd druk gespeculeerd over een op handen zijnde verkoop door Waterland. De investeerder nam het bedrijf een aantal jaren daarvoor voor 170 miljoen euro over van een groep gemeenten en provincies, nadat het buiten de verkoop van Essent aan het Duitse RWE was gehouden.

Vakbonden klaagden eerder dat Attero door Waterland werd kaalgeplukt. De nodige investeringen bleven volgens hen uit. Ook een eerder reorganisatiebesluit was volgens de bonden onredelijk. Personeel en vakbonden zijn inmiddels ingelicht over de verkoopplannen. De ondernemingsraad komt op korte termijn met een advies.

Verder moeten nog de gebruikelijke goedkeuringen worden verkregen. In de loop van dit jaar moet de deal zijn afgerond, zo is de verwachting.

Attero verwerkt jaarlijks zo'n 3,5 miljoen ton afval, dat onder meer gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Het bedrijf telt vijftien fabrieken waar in totaal circa 800 mensen werken. In 2016 was Attero goed voor een slordige 329 miljoen euro aan omzet. Daarop werd een winst van bijna 31 miljoen euro behaald.